Menu

Інформаційні ризики 2013

Четвертий щорічний опитування State of Endpoint Risk, проведений Ponemon Institute за замовленням Lumension, виявив проблеми, з якими пов'язане більшість побоювання фахівців в 2013 році.

Информационные риски 2013

Зростання рівня ризиків, пов'язаних із захистом кінцевих точок, випереджає прогнози - висновок аналітиків, які працювали над 4-м щорічним звітом Ponemon Institute для Lumension, на основі аналізу потенційних ризиків, організаційної структури загроз та доступності ресурсів. Згідно з висновками State of the Endpoint Risk, трійку головних побоювань 2013 року ризиків склали:

Лавиноподібне зростання слабо захищених мобільних пристроїв в корпоративних мережах

Однією з найважливіших проблем названо поширення використання особистих мобільних пристроїв, таких як смартфони і планшети, в службових цілях.

80% опитаних заявили, що ноутбуки та інші мобільні пристрої, на яких зберігаються дані, становлять значний ризик для безпеки мережі всієї організації в цілому. Тільки 13% респондентів повідомили, що використовують більш суворі стандарти безпеки для персональних пристроїв порівняно з корпоративними, а 29% захист відсутня повністю. Тут існує явна невідповідність між об'єктивної ситуацією і заходами, яких компаніями. Для порівняння - в 2010 році лише 9% учасників опитування визначили особисті мобільні пристрої як потенційні джерела ризику. В цьому році понад 73% назвали мобільні пристрої одним з ключових ризиків в корпоративній ІТ середовищі.

Уразливості додатків сторонніх розробників

На друге місце в рейтингу ІТ-ризиків 2013 результати State of the Endpoint ставлять програми сторонніх розробників. У дослідженнях минулих років більше говорилося про безпеки серверів, дата центрів, вразливості операційних систем. З поширенням мобільних пристроїв, поряд з широким спектром програмного забезпечення і знімних носіїв інформації, які активно використовуються сьогодні в корпоративному середовищі, ІТ-практиків все частіше турбують атаки, пов'язані з уразливими місцями вищезгаданих додатків. Це підтвердили 67% респондентів.

Клас витончених постійні погрози (Advanced Persistent Threats - APT)

Третє місце цього року дісталося класу витончених постійних загроз. У звітах минулих років періодично зустрічалися згадки про віруси і хробаків. В цьому році понад 36% учасників опитування назвали APT атаки дуже серйозною проблемою для їх середовищ. При цьому 24% повідомили, що дійшли таких висновків протягом цього року. І тільки 12% вважають сучасні системи захисту від вірусів ефективним інструментом для протистояння загрозам даного класу.

В опитуванні взяло участь 671 фахівців в області ІТ і ІТ безпеки. 77% учасників представляли компанії з кількістю співробітників більше тисячі людей. 66% респондентів є особами, що приймають рішення.

|