Menu

У серпні кримінальна активність спамерів досягла піку

Експерти «Лабораторії Касперського» проаналізували активність спамерів в серпні 2012 року.

 

В августе криминальная активность спамеров достигла пика

Кількість незапрошенной електронної кореспонденції в поштовому трафіку продовжує знижуватися, і в останній літній місяць її частка досягла 70,2%. Однак поряд з цим спам став більш криміналізованим, оскільки виріс обсяг реклами нелегальних товарів, поширюваних через партнерські програми, а також збільшилася частка шахрайських повідомлень. Процентне співвідношення листів, що містять шкідливий код, також залишається досить високим. Одночасно спамери посилено рекламували свої послуги і послуги інших представників киберпреступного бізнесу.

 

У серпні для розповсюдження шкідливих вкладень зловмисники використовували великий набір прийомів. З новинок в їх арсеналі можна відзначити прийом, який раніше брали на озброєння винятково фішери. Спамери стали погрожувати користувачам блокуванням банківської картки, щоб змусити одержувача повідомлення скачати шкідливе вкладення, в якому нібито вказані подробиці.

Використовувалися і досить абстрактні прийоми, покликані порушити цікавість користувачів. До них відносяться короткі листа, що повідомляють про здобутий скане документу, або що пропонують ознайомитися з деталями якоїсь транзакції. Не залишилися без уваги і старі ухиляються, такі як шкідливі електронні листівки, повідомлення про недоставленной великої поштового компанією посилці або підроблені листа від Google про отримання резюме від претендента.

Нігерійські спамери активно освоюють нові прийоми з використанням легальних сервісів. У серпні вони стали застосовувати можливості Yahoo-календаря.

У рейтингу країн-джерел спаму в російськомовному сегменті Інтернету знову залишилася незмінною пара лідерів. На першому місці - Індія (+7,1%), на другому - В'єтнам (-0,15%). Замикає трійку» лідерів Південна Корея, яка піднялася на один рядок вгору.

«Серпень, як і передбачалося, був насичений кримінальної активністю в спам. Вересень в цьому відношенні обіцяє бути більш спокійним. Відновлення бізнес-активності призведе до зменшення кількості партнерських, у тому числі і шкідливих, розсилок, - коментує Марія Наместникова, старший спам-аналітик «Лабораторії Касперського». - Серпень традиційно є перехідним місяцем для фішерів, чий інтерес до соцмереж, в яких влітку багато часу проводять студенти і школярі, залишається досить високим. Однак, з відновленням ділової активності в полі зору зловмисників все частіше будуть надаватися фінансові організації. У зв'язку з цим, у вересні можливе зростання атак на банківський сектор, тоді як увагу до соцмереж стане слабшати».

Ознайомитися з повною версією спам-звіту за серпень 2012 року можна на сайті www.securelist.com/ru.

|