Menu

Піратське пз загрожує банківських рахунків

Користувачі комп'ютерів навіть не підозрюють, що разом з покупкою нового ПК можна придбати встановлену на ньому піратську операційну систему і як бонус - вірус, здатний обчистити банківський рахунок. Так пише The New York Times, посилаючись на звіт співробітників Microsoft, які досліджують способи протистояння цифровий злочинності.

Пиратское ПО угрожает банковским счетам
Нещодавно представники Microsoft придбали в різних містах Китаю 20 нових комп'ютерів і виявили, що чотири з них були з вірусами. Всі вони працювали на піратських версіях Windows, які і були заражені шкідливим ПЗ. Причому один з вірусів був особливо небезпечним: він здатний захопити доступ до банківського рахунку, починати комп'ютерні атаки і надавати зловмисникам віддалений доступ до комп'ютера.

Цей вірус, що отримав назву Nitol, управлявся з контрольного центру, розташованого на інтернет-домене 3322.org. З цього домену також управляються більше 500 різних інших шкідливих програм. Деякі з них, наприклад, можуть включати на комп'ютері-жертві мікрофон або відеокамеру. Інші записують натискання клавіш під час введення пароля, і тим самим зловмисники можуть отримати доступ до важливої особистої інформації, у тому числі і до банківського рахунку.

За рішенням суду США, мережа заражених Nitol комп'ютерів була виведена з ладу. Завдяки роботі дослідників Microsoft таким же чином раніше було знешкоджено чотири подібні мережі, які заражені комп'ютери. Пенг Йонг, власник компанії, яка надавала хостинг контрольному центру 3322.org, повідомив журналістам The Associated Press, що не потерпить незаконну діяльність з доменами. Все ж, обслуговуючи 2,85 млн доменних імен, його компанія не може виключити, що окремі користувачі можуть використовувати її в шкідливих цілях.

|