Menu

Середнє число загроз на користувача й інші цифри мобільного вірусології за 2013 рік

У 2013 році було виявлено близько 143 000 нових модифікацій шкідливих програм для мобільних пристроїв, а число зразків мобільних зловредів для фішингу, крадіжки даних кредитних карт і розкрадання грошей з банківських рахунків користувачів збільшилася майже у 20 разів. Такі дані аналітичного звіту «Лабораторії Касперського», підготовленого на основі аналізу розвитку мобільних кіберзагроз у 2013 році.

Среднее число угроз на пользователя и другие цифры мобильной вирусологии за 2013 год

Основною тенденцією минулого року можна назвати суттєве зростання кількості і різноманітності мобільних шкідливих програм, метою більшості з яких були фінансові крадіжки. Якщо до початку 2013 року було відомо 67 банківських троянців, то до його кінця в колекції «Лабораторії Касперського» було вже 1321 унікальних зразків. Всього ж за минулий рік продукти «Лабораторії Касперського» запобігли 2,5 тисяч спроб зараження мобільних пристроїв банківськими троянцями.

У п'ятірку країн за кількістю унікальних користувачів, які зазнали атак, увійшли Росія (40% від всіх атакованих), Індія (8%), В'єтнам (4%), Україна (4%) і Великобританія (3%). Платформа Android, як і раніше залишається найбільш схильною загрозам - 98,1% всіх шкідливих програм націлені саме на неї. Для їх поширення зловмисники використали близько 4 мільйонів шкідливих інсталяційних пакетів.

 

Среднее число угроз на пользователя и другие цифры мобильной вирусологии за 2013 год

Звіт «Лабораторії Касперського» також докладно описує методи та хитрості зловмисників. Для зараження мобільних пристроїв вони використовували ряд технологій: інфікування легальних веб-ресурсів, поширення через альтернативні магазини додатків та розсилка SMS з шкідливою посиланням контактам жертви. Для обходу перевірки цілісності коду програми при установці зловмисники експлуатували уразливості Master Key, а використання безлічі проломів платформи Android дозволило підвищити права шкідливих додатків, значно розширити їх можливості і утруднити видалення. Такі уразливості закриваються лише отриманням оновлення від виробника, однак, якщо смартфон або планшет був випущений більше року тому, його підтримка виробником може бути припинена - в такому випадку допомогти може тільки антивірусне рішення.

Додатково
|