Menu

Кіберзагрози України в 2013 році

Фахівці «Лабораторії Касперського» проаналізували розвиток комп'ютерних загроз за 2013 рік, зафіксувавши збільшення основних статистичних показників стану інформаційної безпеки в світі. Так, порівняно з минулим роком кількість шкідливих об'єктів, щодня оброблюваних «Лабораторією Касперського», збільшилася в 1,5 рази і склало 315 тисяч в день.

Киберугрозы Украины в 2013 году

В середньому у 2013 році продукти «Лабораторії Касперського» відображали більше 4,5 мільйонів інтернет-атак кожен день. Хоча б раз протягом року жертвами подібних атак стали 41,6% користувачів у всьому світі. Що стосується локальних загроз, за минулі 12 місяців було попереджено майже 3 мільярди заражень при цьому рішення «Лабораторії Касперського» виявили 1,8 мільйона потенційно небезпечних програм.

Експерти також проаналізували кіберзагрози, з якими стикалися жителі України в 2013 році. За ступенем ризику, якому піддаються в кіберпросторі інтернет-користувачі, а також середній кількості виявленого зловмисних програм на комп'ютерах найбезпечнішим містом країни виявився Львів. Верхні ж рядки нерадісних рейтингів киберинцидентов займає столичний Київ.

Так, на одного київського користувача в 2013 році припадала в середньому 21 атака з використанням шкідливого ПО. А в киберспокойном Львові, приміром, цей показник виявився в три рази менше - 7. «Срібло» дісталося Одесі, в якій на одного інтернет-користувача довелося 16 веб-атак. Замикає цю трійку лідерів Харків з показником 12 зловредів на одного користувача.

«Лідерство» Києва триває і з точки зору показника виявлених шкідливих об'єктів на комп'ютерах користувачів. У середньому житель цього міста 13 разів за рік стикався з так званими локальними погрозами: шкідливими програмами, які містяться на флеш-носіях, або що потрапили на комп'ютер іншим способом. Наступна за столицею Одеса не сильно відстає: тут на одного користувача довелося 11 локальних загроз. В інших великих містах - Харкові, Донецьку та Львові - цей показник дещо нижчий і варіюється від 5 до 7.

А ось за кількістю переходів з небезпечним посиланнях, що ведуть на фішингові або шкідливі сайти, жителі Києва поділяють першість з Одесою: в середньому в 2013 році у кожного користувача в цих містах продуктами «Лабораторії Касперського» було заблоковано 5 переходів. Показники інших міст відрізняються від цих «рекордсменів» майже в два рази: В Харкові і Донецьку кожен користувач намагався пройти по небезпечним посилання в середньому 3 рази, а у Львові - 2.

Примітно при цьому, що два найбільш «киберопасных» міста - Київ та Одеса - воліють стару операційну систему, безпека якої викликає сумніви багатьох експертів: Windows XP. Тут ця система встановлена майже на третині комп'ютерів: 32% і 29% відповідно. У більш безпечних Донецьку і Харкові, наприклад, любителів цієї застарілої ОС помітно менше - тут майже та ж третина користувачів працює на більш сучасній Windows 7.

Головними джерелами веб-загроз визнані Росія і США - 45% інтернет-атак в 2013 році проводилися з використанням шкідливих ресурсів, розташованих на території цих держав. Україна в даному рейтингу посідає шосту сходинку.
Крім цього в 2013 році зросла не тільки кількість мобільних зловредів, вони також стали складніше і небезпечніше. Тільки за жовтень було виявлено майже 20 тисяч нових екземплярів, а це половина всіх зразків, знайдених в 2012 році. Всього в минулому році було виявлено понад 104 тисяч нових модифікацій мобільних шкідливих програм, що на 125% більше минулорічного показника, і найбільш серйозні з них були націлені на крадіжку грошей та конфіденційної інформації. При цьому платформа Android, як і раніше залишається головною метою зловмисників - на неї направлено 98,05% всіх мобільних загроз.

Найнебезпечнішою шкідливою програмою фахівці «Лабораторії Касперського» на цей раз визнали мобільний шкідливий Obad, поширюваний безліччю способів - зокрема, за допомогою попередньо сформованих мобільних ботнетів. По своїй функціональності Obad можна порівняти з швейцарським ножем: він включає в себе три експлойта, бекдор, механізми роботи в ботнеті і цілий ряд інших можливостей.

Додатково
|