Menu

Обережно! На файлообменниках - новий троян

На російських файлообмінниках поширився Trojan.Mayachok.1. Лазівкою для нього стала партнерська програма ZIPPRO, яка нібито містить популярні версії ПЗ. Якщо раніше жертва цього шахрайства втрачала тільки гроші, відправивши платне СМС-повідомлення щоб відкрити архів, то тепер вона також отримує на свій комп'ютер небезпечний троян, а також популярний тулбар.

Осторожно! На файлообменниках - новый троян

Як відомо, партнерські програми в Інтернеті користуються популярністю не тільки у пересічних користувачів, бажаючих заробити собі капітал на швидкому, але й у великих гравців. Зокрема, партнерські програми застосовують створювачі і мережеві шахраї.

У лютому 2010 року фахівці «Доктор Веб» попередили користувачів про партнерській програмі ZIPPRO, що пропонує сервіс для створення платних архівів з «обкладинками», максимально правдиво имитировавшими інтерфейс оригінальних інсталяторів різних популярних програм.

Генератор являє собою програмне додаток, в якому можна налаштувати підсумковий візуальний стиль, передбачити різні варіанти оплати. Таким чином, зловмисники можуть вкласти в архів будь-яке сміття і отримати за це гроші.

Осторожно! На файлообменниках - новый троян

Такі архіви Dr.Web виявляє як Trojan.SMSSend. Тим не менше, їх автори також не залишаються осторонь, постійно покращуючи і перепаковывая свої вироби. Про це повідомляється безпосередньо з головної сторінки ZIPPRO: «перша і єдина партнерська програма на ринку з захистом від антивірусів».

Осторожно! На файлообменниках - новый троян

Користувач, той, хто скачав такий архів і для відкриття його послав платне СМС-повідомлення на короткий номер, не отримував зовсім нічого. Зате партнер ZIPPRO отримував свій відсоток від прибутку сервісу. Таким чином була побудована ціла бізнес-схема, в рамках якої прибутковість від поширюваних архівів забезпечувалася платними СМС, підписками на непотрібні мобільні послуги та їх варіаціями (псевдоподписки).

Осторожно! На файлообменниках - новый троян

Згодом схема зазнала деякі зміни - поряд з описаним вище архіви (тепер вже з різними варіантами безкоштовного пз) від ZIPPRO тихо і непомітно почали встановлювати тулбар «Спутник@Mail.Ru». Цікаво, що творці ZIPPRO обіцяють поширювати за такою схемою і браузер «Интернет@Mail.ru».

Осторожно! На файлообменниках - новый троян

З таблиць, представлених вище, видно, що «партнери» ZIPPRO вже точно не бідували. Однак, як це часто трапляється, в гонитві за високими прибутками власники сервісу і партнерської мережі пішли ще далі. За спиною своїх «партнерів» вони вирішили отримати дохід з установки і більш серйозних шкідливих програм. На даний момент всім користувачам, які мали необережність завантажити будь-який архів Trojan.SMSSendкрім уже гарантованого тулбара від Mail.Ru, встановлять ще і Trojan.Mayachok.1. А «партнери» власними руками створюють офлайн-ботнет для ZIPPRO.

За даними статистики лікуючий утиліти Dr.Web CureIt!, лідируючі позиції в списку найбільш актуальних загроз за це літо займає саме троянець Trojan.Mayachok.1, що підміняє користувачам найбільш популярні сайти при підключенні до Інтернету.

|