Menu

Спам в червні 2012 року: «перезавантаження» МММ і турпакет з вірусом

За даними Лабораторії Касперського, червень був відзначений черговим зниженням кількості спаму в поштовому трафіку. Порівняно з травнем його частка скоротилася майже на 2% і досягла 71,9%.

 

Спам в июне 2012 года: «перезагрузка» МММ и турпакет с вирусом

За даними Лабораторії Касперського, червень був відзначений черговим зниженням кількості спаму в поштовому трафіку. Порівняно з травнем його частка скоротилася майже на 2% і досягла 71,9%. В той же час з'явилися нові способи зараження комп'ютерів користувачів за допомогою спам-розсилок. Так, з початку сезону відпусток в Інтернеті стали активно поширюватися повідомлення, підроблені під підтвердження бронювання готелю, в яких шкідливе вкладення видавалося за подробиці броні. Щоб не стати жертвою такого шахрайства, слід дотримуватися обережності при оформленні турпоїздок онлайн і пам'ятати, що ні один великий сервіс не надсилає підтверджень в zip-архівах.

 

Не так давно у шкідливий спам був популярний прийом соціальної інженерії, коли зловред поширювався в листі під виглядом фотографій дівчини, яка бажає познайомитися. У червні в спам з'явилася нова версія використання «фотографічної» теми. У розсиланні користувачеві загрожують судовим розглядом за те, що він виклав у мережу фотографії без дозволу їх власника. Зображення, нібито, прикладені до листа в zip-архіві. Ще один популярний останнім часом прийом з використанням шкідливих «фотографій» - це повідомлення про штраф за порушення правил дорожнього руху. До повідомлення, під виглядом знімка камер відеоспостереження, додається архів містить шкідливу програму.

У перший літній місяць було відзначено велику кількість спам-повідомлень з рекламою піраміди МММ. Очевидно, стимулом до активної розсилці сміттєвої пошти став крах МММ 2011 і створення нової структури - МММ 2012. У всіх повідомленнях користувачів агітували ставати учасниками скандально відомого проекту. Крім того, для залучення клієнтів у Німеччині інформація про дітище Сергія Мавроді тепер почала поширюватися і на німецькій мові.

Розташування країн-джерел спаму в російськомовному сегменті Інтернету в червні не зазнала змін. Лідирує, як і раніше, Індія (26,13%), за якою з великим відривом слідують В'єтнам (11,86%) і Південна Корея (5,38%). Україна залишила рейтинг країн-розповсюджувачів спаму пів року тому, і з тих пір туди не потрапляла.

«Частка спаму продовжує скорочуватися протягом останніх двох місяців, і, незважаючи на те, що зниження в 2-3% на перший погляд не здається серйозним, вже можна говорити про досить кардинальних змін, - коментує Марія Наместникова, спам-аналітик «Лабораторії Касперського». - Справа в тому, що влітку, в період спаду бізнес-активності скорочується обсяг не тільки сміттєвих повідомлень, але і всієї електронної кореспонденції. Тому тільки істотне зниження кількості небажані листів може привести до помітного зменшення їх частки в загальному поштовому трафіку».

У червні шкідливі файли містилися в 3% всіх електронних повідомлень, що на 0,2% нижче показника минулого місяця. У рейтингу країн по спрацьовуванню поштового антивіруса, як і попередні п'ять місяців, лідирують США. У червні частка спрацьовувань Kaspersky Mail Antivirus на території цієї країни зменшилася на 1,25%.

Німеччина, в травні несподівано вирвалася вперед в рейтингу і зайняла другу сходинку, не поступилася своїх позицій. 7,2% всіх спрацьовувань поштового антивіруса Касперського були зафіксовані на території цієї країни. На третій сходинці - Великобританія, також зберегла цю позицію з травня. На території цієї держави зафіксовано 6% всіх спрацьовувань поштового антивіруса.

|