Menu

Спам в березні 2013 роки: Уго Чавес «на службі» у шахраїв

Після значного зростання кількості спаму в лютому в перший весняний місяць обсяг поштової сміття стабілізувався на рівні в 70,1%. Однак радості від цього користувачі не відчули, оскільки поряд з цим частка шкідливих вкладень у незапрошенной електронної кореспонденції істотно збільшилася і досягла 4%.

Спам в марте 2013 года: Уго Чавес «на службе» у мошенников
Країни-джерела спаму в світі В березні спамери традиційно намагалися використовувати тему свят для залучення уваги до своїх листах, не втрачаючи при цьому з виду і «гарячі» новини. До них, безумовно, належать повідомлення про смерть президента Венесуели Уго Чавеса. Одними з перших на трагічну звістку відреагували інтернет-шахраї, які почали активно використовувати в електронних розсилках теми, пов'язані з Боліваріанської Республікою. Так, одне з шахрайських листів було розіслано від імені начальника морського порту Венесуели, який нібито просив допомогти йому зберегти гроші, отримані від продажу дизельного палива Південному Судану. При цьому в першому листі шахраї не обіцяють адресату конкретну суму за сприяння, і тільки в ході подальшого листування пропонується грошову винагороду.

В іншій розсилці поширювалося лист нібито від начальника служби безпеки та за сумісництвом близького друга Уго Чавеса. Як завжди, «нігерійські» шахраї не обмежують політ своєї фантазії: «друг» має доступ до грошей, які покійний президент зберігав на банківському рахунку своєї таємницею коханої, і тепер готовий запропонувати одержувачу листа 25% від загальної суми за допомогу у виведенні коштів.

На цьому небезпеку для користувачів у пошті не обмежуються. Після деякого затишшя зловмисники, які шкідливі програми по електронній пошті, відновили розсилку листів - підробок під повідомлення про бронювання готелів і авіаквитків. Зокрема, у березні була зареєстрована нова розсилка підробок під повідомлення про бронюванні номера в Hotel Atlantic. У листі, написаному від особи менеджера готелю, зловмисники дякували одержувача за бронювання і повідомляли, що очікують його приїзду в готель 20 березня 2013 року. Якщо одержувач відкривав прикладена до листа «повідомлення про бронювання», відбувалося зараження комп'ютера троянцем, який використовується для вимагання коштів або фінансової інформації.

В географічному розподілу спам-потоків у березні загострилася боротьба між США і Китаєм, які з перемінним успіхом виявляються на верхній сходинці рейтингу держав, з території яких поширюється найбільше незапрошенной електронної кореспонденції. Минулого місяця в цій «сутичці» переможцем вийшла Піднебесна, на частку якої припадає чверть поштового сміття. В той же час внесок США збільшився лише незначно (+0,4%), і в результаті ця країна відкотилася на другу позицію.

У Рунеті також відбулася рокіровка. Колишній лідер, Індія отримала «срібло», а її місце зайняв Тайвань, який піднявся з третьої позиції. Росія ж, як і в глобальному рейтингу, поступово здає позиції і в березні перемістилася з 6-й на 8-ю рядок.

«Березень став місяцем стабільності для спаму. Це позначилося не лише на частки поштового сміття, але і на розподіл основних джерел, перш за все США та Китаї, на частку яких припадає до 43% всіх небажаних повідомлень, - прокоментувала Тетяна Щербакова, старший спам-аналітик «Лабораторії Касперського». - У квітні ми очікуємо зменшення кількості розсилок, що використовують тематику різних свят для реклами товарів і послуг, але в той же час вельми ймовірно поява російськомовного «пасхального» спаму. Одночасно, за дворазового збільшення в березні частки фішингових листів користувачам також слід бути обережнішими з поштою. Це в першу чергу стосується власників акаунтів в соцмережах, на яких припадає третина всіх фішингових атак».

|