Menu

Підсумки проекту «Доктор Веб» по боротьбі з банківськими троянцями

Компанія «Доктор Веб» підводить підсумки просвітницького проекту по боротьбі з банківськими троянцями. За три тижні з моменту запуску проект відвідали понад 820 тисяч користувачів.

Итоги проекта «Доктор Веб» по борьбе с банковскими троянцами
Величезний інтерес виявили представники малого, середнього і великого бізнесу, так і прості користувачі, що піклуються про збереження власних коштів. Виявилось, що багато хто знають, наскільки підступні шкідливі програми, але не всі представляють, за допомогою яких ресурсів вони поширюються.

В рамках проекту учасникам пропонувалося пройти тест, який складається з п'яти питань про погрози з боку нових банківських троянів. Кожен питання супроводжувався інформаційної довідкою. Цікаво, що самим легким для учасників виявилося питання про час, який необхідно відомому троянцу Trojan.Carberp для крадіжки паролів і грошових коштів з рахунку жертви. Правильна відповідь - 1-3 хвилини - дали майже всі користувачі, а саме 84%.

Другим за кількістю правильних відповідей - 78% - виявився питання про винуватців того, що нові віруси не завжди відразу виявляються антивірусними програмами. І в цьому дійсно винні створювачі. Адже кожний час з'являються тисячі вірусів, так що антивірус не може знати їх все: щодоби до антивірусної лабораторії «Доктор Веб» надходить у середньому не менше 60 тисяч зразків шкідливих програм, а в листопаді 2012 року був поставлений своєрідний рекорд - за 24 години на аналіз надійшло понад 300 тисяч файлів. Більшість учасників, а саме 72%, знають і про максимальний термін покарання для комп'ютерних шахраїв за розкрадання грошових коштів - до 10 років.

Головним і найсумнішим підсумком стала статистика вірних відповідей на один з найважливіших питань: при відвідуванні яких сайтів можна найчастіше заразитися шкідливим пз. 66% учасників відповіли невірно на це питання, ґрунтуючись на пануючому в суспільстві погляди: головна майданчик для шкідливих програм - порнографічні сайти. Насправді ж найчастіше джерелами шкідливого пз є сайти, присвячені технологій та телекомунікацій, а також бізнес-портали. Сайти для дорослих займають лише третє місце в списку шкідливих ресурсів. Не дивно, що кількість заражених ПК тільки зростає, адже, за даними статистики сканувань лікуючий утиліти Dr.Web CureIt!, приблизно 60% домашніх комп'ютерів не мають ніякого захисту.

|