Menu

UPD: злетів другий в історії приватний космічний «візник» до МКС

UPD: взлетел второй в истории частный космический «извозчик» к МКС

Менше години залишилося до запуску другого в історії приватного космічного корабля, який планує доставити вантажі на МКС. Вантажний корабель Cygnus виробництва корпорації Orbital Sciences буде виведений на орбіту за допомогою ракети-носія «Антарес» розробки і виробництва тієї ж компанії. Ракета з кораблем вже стоять на стартовому столі і проходять перевірку всіх систем. У прямому ефірі за стартом можна дивитися на сайті НАСА або тут.

На відміну від першого приватного космічного корабля SpaceX Dragon новий корабель підніме до МКС майже вдвічі меншу вагу - всього 2 700 кг. Зате він має набагато більший обсяг герметизованою кабіни, що дозволяє його швидше розвантажувати і завантажувати і розширює можливості доставки великогабаритних вантажів на орбіту. Також на відміну від «Дракона» новий Cygnus не вміє поки повертатися на поверхню і згорає при спуску в атмосферу.

Цікаво, що політ Cygnus при цьому буде коштувати НАСА (а та начебто поки згодна платити) трохи дорожче, ніж політ Дракона». Розрахунок швидше за все на те, що з часом характеристики корабля і ракети зростуть, і крім цього, наявність двох кораблів зробить американську космічну програму більш стійкою. Якщо на одному з кораблів будуть виявлені проблеми, і він деякий час не буде літати - завжди буде інший.

І крім того, обидва варіанти значно дешевше, ніж «державні» ракети.

|