Menu

Історія формування державності України на мові старовинних карт в мобільному додатку Vkraina

Національний оператор «Київстар» у партнерстві з компанією «Майкрософт Україна» пропонують українцям зануритися в історію формування української національної ідентичності у викладі європейських географів і вчених XVI-XVIII ст. і отримати унікальні знання з історії картографії земель України в інтерактивній формі. Для цього «Київстар» розробив мобільний додаток Vkraina, яке розміщено в магазинах додатків Windows і Windows Phone.

История формирования государственности Украины на языке старинных карт в мобильном приложении Vkraina

Історичну цінність проекту описав у своєму коментарі Ярослав Грицак, відомий український історик та публіцист: «якби народи мали паспорти, то карти були б їх паспортними фотографіями. Карти показують в першу чергу, як з часом змінюються назви та території того чи іншого народу, ще раз нагадуючи нам про те, що в світі немає нічого вічного і незмінного. Приклад Східної Європи особливо повчальний: тут немає жодного народу, який би не потрапляв під чуже завоювання і не переживав великих перерв у своєму розвитку. Тож українська, як і інші східноєвропейські народи, час від часу зникає, а потім знову з'являється на картах. Багата колекція Vkraina допомагає нам ще раз наочно зрозуміти, яким мінливим і крихким є світ, в якому ми живемо, і, відповідно, скільки зусиль і старань нам треба докласти, щоб уберегти його від численних загроз та затвердити його на світовій карті».

История формирования государственности Украины на языке старинных карт в мобильном приложении Vkraina

«Основна ідея колекції - України і її назви на європейських мапах XVI-XVIII ст. Я вважаю необхідним і вкрай корисним для широкої громадськості популяризувати той факт, що Україна як цілісне національно-політичне формування існує дуже давно. Україна не просто цілісно і чітко ідентифіковано існувала протягом століть, але так само цілісно сприймалася європейцями, які завжди були вкрай делікатними в питаннях кордонів, назв країн, - коментує основну ідею колекції Андрій Осадчук. - Карти я знаходив в основному в Європі і Північній Америці в букіністичних магазинах, у дилерів, на аукціонах. Практично всі карти, які зараз є в колекції, були доставлені в Україну з-за кордону. Колекція почала формуватися одночасно з розвитком міжнародної інтернет-комерції, коли стало можливим укладати угоди з продавцями в будь-якій точці планети. Відповідно, перші предмети колекції я випадково купив ще в кінці 2006 року, а потім вже процес набув системний характер».

История формирования государственности Украины на языке старинных карт в мобильном приложении Vkraina

Додаток Vkraina створено на основі мультимедійного проекту vkraina.com. Всього в рамках проекту було оцифровано спеціально відібрані 45 оригінальних європейських карт XVI-XVIII ст. Вісім з них були додані в цифрову колекцію в цьому році.

Михайло Шуранов, директор з корпоративних зв'язків «Київстар»: «Київстар» як національний оператор продовжує працювати над соціальними ініціативами, які покликані спонукати українців знати більше про свою країну за допомогою сучасних засобів телекомунікацій. В минулому році ми представили онлайн-ресурс Vkraina.com, який був логічним продовженням проекту «Знай Україну». В цьому році пішли далі і створили ще один зручний інтефейс для вивчення історії України - додаток Vkraina для магазину Windows 8».

История формирования государственности Украины на языке старинных карт в мобильном приложении Vkraina

Дмитро Шимків, генеральний директор «Майкрософт Україна»: «Коли я вперше ознайомився з проектом Vkraina минулого року, то відразу загорівся бажанням перетворити веб-портал в програму для нової Windows. Ми вирішили підтримати ідею збереження історичної спадщини для майбутніх поколінь за допомогою технологій. І сьогодні ця програма, створена в Україні, стає доступною для користувачів нової Windows не тільки в нашій країні, але і у всьому світі».

Додаток Vkraina для Windows дозволяє зробити чекін в минулому. Наприклад, розглядаючи «Спеціальну карту України» 1665 року, можна поділитися з друзями в Facebook своїм місцезнаходженням - «Я перебуваю біля р. Луцьк, 1665 р.». У програмі є можливість програвати у фоновому режимі музичні твори, написані для проекту українським композитором Вадимом Борисенко. Також користувачі планшетів і телефонів на базі ОС Windows зможуть встановити спеціальну тему робочого столу Vkraina. Розробником програми передбачена опція установки фрагмента карти як обкладинки персональної сторінки у Facebook.

Додатково Віджет від SocialMart
|