Menu

Windows Azure Media Services: рішення для трансляції відео

Швидко створити зручний, але з великими можливостями медиарешение для потокового відео на будь-який пристрій? Це вже цілком можливо - нещодавно розробники Microsoft випустила Windows Azure Media Services.

Дана утиліта допоможе і в якості корпоративного інструменту, наприклад, для розповсюдження працівникам навчальних відеоматеріалів, і для трансляцій відео на свій веб-сайт, і для створення відеосервісу начебто Hulu або Netflix. Так, торік кілька телекомпаній з допомогою Windows Azure Media Services транслювали Олімпійські ігри, які проходили в Лондоні.

Мультимедиа як сервіс

Оновлений Windows Azure Media Services дозволяє розробникам створювати ресурси з передачі відео, яке зможе побачити кожен. Адже хмарний сервіс підтримує всі найпопулярніші програмні платформи: HTML5, Flash, Silverlight, Windows 8, iPad, iPhone, Android, Xbox, Windows Phone та інші. Підтримка безлічі різних пристроїв, кожне з яких використовує одну з вищезгаданих платформ, стала можлива завдяки використанню непрямий схеми роботи. У ній Windows Azure є перехідним «містком між початковим і кінцевим форматами відео.

Windows Azure Media Services: решение для трансляции видео
Крім того, використання можливостей хмарного сервісу Microsoft позбавляє розробників від необхідності стежити за проміжними етапами. Цим займаються фахівці редмондського корпорації. Споживач послуг Windows Azure Media Services не бачить цієї технічної роботи, він працює тільки з самої мультимедійної платформою як сервісом. Останнє дозволяє ще й економити: масштабування апаратних ресурсів буде не таким дорогим у порівнянні з власним корпоративним дата-центром для подібних цілей.

Керувати Windows Azure Media Services можна за допомогою інтерфейсних інструментів REST API, . NET і Java SDK. А для більш персональної настройки можливостей хмарного сервісу фахівці Microsoft створили спеціальні клієнтські інструменти. Всі ці кошти дозволять налаштувати і контролювати кожен аспект програвання відео, включаючи перемотування і додавання реклами.

Потокове мультимедіа: деталі роботи

Перш ніж відвідувач зайде на веб-сторінку і зможе переглянути потокове відео, останнє має пройти кілька підготовчих етапів. Зазвичай це завантаження вихідного відеофайлу на сервери, перекодування його в прийнятний формат, додавання засобів захисту інтелектуальної власності. Тільки після цього фінальне відео можна вбудувати в веб сторінку.

Щоб полегшити споживачам всі вищезгадані етапи, фахівці Microsoft оснастили Windows Azure Media Services відповідними функціями:

Завантаження

Скопіювати вихідний файл до накопичувачів Windows Azure Media Services стало простіше завдяки підтримці інструментів REST API, .NET або Java SDK. Безпеку процесу завантаження підтримується завдяки використанню шифрованого протоколу передачі HTTP / S і ключа шифрування AES 256.

При необхідності скопіювати тисячі великих файлів можна, скориставшись функцією масової завантаження. Вона знаходиться в бібліотеці Bulk Ковтати .NET. Однак можна скористатися і готовим рішенням для масової завантаження від партнерів, наприклад, від компанії Aspera. Її розробка використовує протокол UDP, який дозволяє швидко скопіювати велику кількість файлів.

Крім того, завантажувати дані в «хмари» Windows Azure можна і через інтерфейс її веб-порталу. З ним легко скопіювати невелику кількість файлів або провести навчання для новачків.

Перекодування

Windows Azure Media Services має вбудовані інструменти для перекладу вихідних файлів в різні мультимедійні формати. Це дозволяє заощадити додаткові кошти, оскільки споживачам не потрібно купувати додаткове програмне забезпечення. Будь-яку роботу з конвертації зможуть виконати інструменти REST API, .NET і Java SDK. Причому з ними вона буде зроблена швидше, адже користувач може задати кількість файлів, хмарний сервіс зможе обробляти одночасно. А щоб кожен користувач зміг комфортно переглядати відео, можна задати максимальну якість відео на сторінці «Масштаб» (SCALE).

Windows Azure Media Services: решение для трансляции видео
При цьому, на відміну від конкурентних платформ, Windows Azure Media Services отримав функцію динамічного упаковки контенту. Це дозволяє заощадити обчислювальні ресурси, надавати якісний сервіс кінцевим відвідувачам веб ресурсу і заощаджувати кошти.

Така економія ресурсів стала можливою завдяки тому, що Windows Azure Media Services зберігає всі дані в одному форматі. Це означає, що одне відео - один файл в хмарі». Конкурентні рішення зберігають окремі файли для кожної цільової платформи, на якій буде відтворюватися відео (iOS, XBox, комп'ютер і т.д.). Windows Azure Media Services конвертує дані в потрібний формат миттєво.

Windows Azure Media Services: решение для трансляции видео
На схемі вище наведені відмінності у роботі інших сервісів і «хмари» Microsoft. Остання конвертує всі файли в формат MP4, який вже потім відразу переводиться у формат кінцевої платформи. Така схема дозволяє транслювати потокове відео на будь-який пристрій і економно використовувати наявні ресурси.

Перегляд

Windows Azure Media Services надає широкий вибір інструментів для створення програмних програвачів для всіх основних платформ. Причому кінцеве відео буде саме в тому форматі, на який розраховані ці платформи. Наприклад, глядач може дивитися відео на мобільному телефоні з ОС iOS. Windows Azure Media Services надасть йому дані у форматі, який найкраще підходить для цієї операційної системи.

На даний момент підтримуються наступні операційні системи:

  • Windows 8
  • iOS
  • Xbox
  • Flash Player (built using Adobe OSMF)
  • Silverlight
  • Windows Phone
  • Android
  • Embedded devices (Connected TV, IPTV)

Всі вищезгадані інструменти дозволяють хмарному сервісу Microsoft впоратися з будь-якими завданнями: це підтверджує успішна трансляція Олімпійських ігор 2012.

Програмісти можуть вже приступити до вивчення нових можливостей Windows Azure Media Services. Детальну інформацію про інструменти для розробки можна знайти на цій сторінці. А створити програмний програвач для нової платформи, якої ще немає в списку вище, дозволить ця інформація.

|