Menu

Офіс там, де мій планшет - ризик або вигода?

У розвитку мобільних технологій настає переломний момент: поняття робочого місця вже остаточно вийшло за рамки офісного простору. У відповідь на виклики нового часу Symantec пропонує різні варіанти підходів, які допоможуть компаніям використовувати передові інновації, не боячись появи загрози корпоративної безпеки.

Офис там, где мой планшет - риск или выгода?
Організації всього світу визнали, що мобільні технології обіцяють бізнесу чимало вигоди, в результаті значно розширилася сфера застосування мобільних додатків. Таку довіру до технологій підтримується рідкісним в галузі відповідністю очікувань і реальності, в той час як очікування від нових технологій значно перевищують реальні результати їх застосування.

Нещодавно компанія Symantec провела дослідження (State of Mobility 2012), результати якого підтвердили початок переломного моменту у питанні застосування мобільних технологій. Проведений опит показав зростання популярності мобільних додатків в організаціях - 86% респондентів використовують мобільні пристрої для листування електронною поштою. Більш того, 59% респондентів працюють з важливими бізнес-додатками через мобільні телефони або планшети.

«Мобільні технології змінили поняття робочого місця. Якщо раніше це було обгороджене приміщення зі стінами і охороною, перебувати в якому можуть тільки співробітники компанії, то сьогодні нічого цього немає, а робоче місце там, де мобільний телефон або планшет співробітника. І всі корпоративні дані разом з цими пристроями виходять за межі охоронюваного офісу, породжуючи нові ризики. У такій ситуації у служб інформаційної безпеки з'являється бажання заборонити використання будь-якої корпоративної інформації на мобільних пристроях. На наш погляд, можна обійтися без таких заборон, але нехай це буде на ваших умовах - з дотриманням всіх необхідних політик», - зазначив Андрій Вышлов, голова представництва Symantec в Росії і країнах СНД.

Незважаючи на таке проникнення технологій, 41% респондентів зазначив, що мобільні пристрої складають один з трьох основних джерел ІТ-ризиків. Ризики в цьому випадку можуть бути різними - втрата і крадіжка пристроїв, витік даних, неавторизованому доступу до корпоративних ресурсів, а також передача шкідливого пз з мобільних пристроїв в корпоративну мережу.

Збільшене вплив користувача на корпоративні інформаційні технології, консьюмеризация ІТ, породжує феномен BYOD (англ. Bring Your Own Device) - використання особистих мобільних пристроїв для роботи. Це є логічним, зручним і досить економічно ефективним підходом до корпоративної мобільності, але вимагає особливих рішень, що дозволяють управляти пристроєм, встановлюючи кордону між особистим і корпоративною інформацією на ньому, контролюючи те, що необхідно, без шкоди особистими даними співробітника і його зручності.

|