Menu

YouTube тіснить звичні новинні канали

Ресурс, який стартував як презентаційна майданчик для приватного відео, стає головним каналом розповсюдження новин. Як і утім інструментом непомітного маніпулювання людьми.

За результатами 15-ти місячного дослідження, проведеного Pew Research Center, було встановлено, що відеохостинг YouTube не тільки доповнює класичні новинні канали при освітленні найважливіших подій і катастроф,але і може їх повністю замінити.

YouTube теснит привычные новостные каналы
Наприклад, інститут посилається на наступний день після катастрофічного землетрусу в Японії в березні 2011 року. За перші сім днів після катастрофи 20 найбільш популярні відео з місця подій були переглянуті 96000000 раз. Цікаво, що більшість з цих відео не були зняті професійними журналістами або телеоператорами. В основному це були відео потерпілих або камер спостереження. Лише деякі ролики були створені професіоналами з сфері новин, але навіть це було пов'язано головним чином з неурядовими організаціями, що використали професійні відеоматеріали у своїй роботі.

"Змішана" подача новин неясного походження

За даними Pew те, що відбувається на YouTube під час критичних ситуацій, це складний, швидко розвивається діалог в якому змішується вміст професійних новинних каналів з приватним відео. "Використання суміші професійного і для користувача відео при формуванні новин це нова форма сучасного телебачення ", говориться в доповіді. Це особливо підтверджується у разі стихійних лих і інших значущих подій, таких як вибори в Росії і заворушення в Єгипті. Але цей формат попутно виявляє і головну проблему користувацького контенту, як на YouTube , так і в соціальних мережах взагалі. Перевірити власні матеріали як правило неможливо. "Для глядача і для багатьох професійних новинних ресурсів важко з'ясувати, хто створив вихідний матеріал, і чи можете ви довіряти джерела", говориться в докладе.Поэтому з місць політично-значущих подій, особливо в країнах з слаборозвинутою незалежної журналістикою (і в Україні теж) можуть надходити відео з абсолютно протилежним змістом, і кількість "срежесированных" на догоду режиму "думок народу" може легко перевищити нечисленні об'єктивні матеріали.


|