Menu

Wikipedia стане доступна по SMS

Представники фонду Wikimedia заявили про тестування SMS-доступу до статей керованою фондом найбільшої в світі Інтернет-енциклопедії Wikipedia. Дана ініціатива спрямована на збільшення числа користувачів онлайн-ресурсу за рахунок людей, які не мають можливості підключення до Глобальної мережі.

Тестування SMS-доступу до Інтернет-енциклопедії проводиться спільно з індійським телекомунікаційним оператором Airtel на території країн, розташованих на південь від пустелі Сахара (так звана Чорна Африка). Передбачається, що новий сервіс охопить до 70 млн користувачів. Послуги SMS-доступу до Wikipedia будуть надаватися безкоштовно і будуть підтримуватися навіть самими простими моделями стільникових телефон.

На ділі це виглядає так. Користувачі відправляє SMS-запит на фіксований номер і вводять свій запит. У відповідь вони отримують список релевантних тим. Після вибору теми користувачеві надсилається список відповідних статей, а по уточненню статті - список заголовків. Таким чином, користувач може вибрати найбільш відповідний фрагмент статті. Зрозуміло, йому буде доступний тільки текстовий матеріал.

Першими візьмуть участь у тестуванні SMS-доступу до Wikipedia користувачі мобільних телефонів з Кенії, де випробування нового сервісу будуть тривати протягом трьох місяців.

Зазначимо, що користувачі з країн, що розвиваються, мають лише мобільний доступ до Інтернету, в рамках проекту Wikipedia Zero вже можуть читати статті з веб-енциклопедії безкоштовно. Трафік при подорожі по ресурсу не враховується оператором.

|