Menu

Розваги в польоті: технології Microsoft доставлять мультимедіа в гаджет авіапасажира


Развлечения в полете: технологии Microsoft доставят мультимедиа в гаджет авиапассажира

Як говорить молодший віце-президент Lufthansa Systems Норберт Мюллер (Norbert Mueller), авіаперевізники можуть використовувати BoardConnect для того, щоб пасажири дивилися на власних гаджетах інформацію будь-якого типу, від відео до книг, каталогів і меню. «Авіакомпанії можуть запропонувати широкий вибір контенту, - зазначає Мюллер. - З самого початку ми вирішили дати можливість споживачам і собі інтегрувати майже будь-яку програму. Якщо хтось придумає цікавий спосіб інформування або розваги пасажирів, чому він не повинен йти на нашій платформі?»

Більш того, використання технології Microsoft PlayReady може перетворити літаки зі звичайного транспорту у своєрідні «небесні кінотеатри». Причому в них будуть показуватися навіть ті фільми, які ще не вийшли в прокат на DVD. Розробники BoardConnect вже отримали всі необхідні погодження з Голлівудом. А Microsoft PlayReady дозволить транслювати контент, який захищений цифровими правами. «Відео показується в польоті, має бути захищене затвердженою формою технічних засобів захисту цифрових прав (DRM), - каже Мюллер. - BoardConnect використовує технологію Microsoft PlayReady, щоб обслуговувати потокове відео з DRM, тому весь контент буде більш захищеним». Пасажири легко дізнаються, чи зможуть вони подивитися в польоті фільми, яких ще немає на DVD. Адже такі авіаперевізники будуть пропонувати споживачам нову послугу прокату планшетів.

Однак створити BoardConnect було не просто, адже перед розробниками стояло завдання забезпечити кілька сотень пасажирів потоковим відео, що вимагає великої пропускної здатності каналу. «Публічні точки доступу налічують приблизно 50 осіб з низькими вимогами до пропускної здатності каналу, - зазначає Мюллер. - На літаку є 300 пасажирів, які використовують одну і ту ж бездротову мережу для високоякісного контенту, що вимагає високої пропускної здатності. Ми вирішили цю проблему, розташувавши кілька бездротових точок доступу уздовж салону літака і оптимізувавши мережевий трафік так, щоб він був достатнім».

Крім того, така система повинна працювати 100% часу і при цьому не вимагати додаткової роботи від екіпажу на своє обслуговування. «Наша система включається на відповідній висоті відповідно до вимог регулятора, - говорить молодший віце-президент. - Екіпажу не потрібно запускати щось або натискати якісь кнопки, ми також використовуємо спеціальну реалізацію Windows Server 2008 R2 for Embedded Systems, яка тримає систему завжди чистою і надійної». Система BoardConnect вже пройшла необхідні перевірки і отримала дозвіл на використання від відповідних органів авіаційної адміністрації. Наявність таких сертифікатів показує, що ця мультимедійна система задовольняє вимоги пожежної безпеки, витримує умови роботи в польоті і не заважає обладнання літака.

Про перспективи впровадження BoardConnect свідчать хоча б дві вагомі в авіаіндустрії нагороди (Aircraft Interiors Expo в Гамбурзі і торішня APEX Expo в Лонг Біч), а також її багаті можливості використання. Наприклад, якщо з'єднати систему з портативними пристроями працівників авіаційних компаній, тоді можна збирати корисну оперативну інформацію, зменшувати операційні витрати і отримувати інші вигоди. «Якщо авіакомпанія збирає інформацію про те, скільки напоїв подали, тоді можна розмістити замовлення для поповнення запасу на землі чи навіть в повітрі, щоб оптимізувати процес харчування пасажирів», - каже Мюллер.

|