Menu

Bluetooth або Wi-Fi Direct, MHL або Miracast

Твітнуть

Багато хто задається питаннями: як відтворити інформацію зі смартфона на екрані телевізора, відправити музику з планшета на бездротові колонки і отримати доступ до файлів з будь-якого пристрою. Існує безліч стандартів для з'єднання телефонів, телевізорів, комп'ютерів та ресиверів, однак не завжди самий простий вибір виявляється кращим.

Окремі протоколи, наприклад Miracast, MHL і Wi-Fi Direct, вже присутні в деяких пристроях, але про це не всім відомо. Найчастіше вони можуть полегшити взаємодію між апаратами, а в майбутньому і замінити популярні сьогодні способи з'єднання. Ми розповімо про основні та новітні методи дротового і бездротового зв'язку і роз'яснимо, яке підключення найкраще підходить для конкретних цілей. Наприклад, бездротові з'єднання значно зручніше кабелю, але дуже чутливі до перешкод і часто працюють повільніше.

Bluetooth или Wi-Fi Direct, MHL или Miracast

Wi-Fi завжди застосовується там, де передача даних по кабелю небажана або неможлива (домашня мережа, публічні хот-споти). Насамперед, таке підключення необхідно для смартфонів і планшетів, щоб, приміром, завантажувати великі масиви даних з Інтернету або отримувати доступ до файлів на інших пристроях тієї ж мережі. Як правило, зв'язком між Wi-Fi-гаджетами управляє маршрутизатор, а з допомогою розширення Wi-Fi Direct апарати можна об'єднати прямо, як по Bluetooth (з'єднання Peer-to-Peer). Даний спосіб є безпосереднім конкурентом Bluetooth і, завдяки технології Miracast на базі Wi-Fi (див. далі), може частково замінити дротові з'єднання через порти HDMI і USB.

Bluetooth или Wi-Fi Direct, MHL или Miracast

Із-за невеликої швидкості передачі даних Bluetooth використовується переважно для зв'язку комп'ютера і периферійних пристроїв. Важливу роль стандарт грає при передачі аудіосигналів. З його допомогою можна, наприклад, зв'язати смартфон з гарнітурою, а в сфері домашніх розваг Bluetooth часто використовується для потокового відтворення музики з телефону на Bluetooth-колонках через ресивер або безпосередньо. Починаючи з версії 4.0, цей протокол витрачає значно менше електроенергії, ніж раніше. У сфері High-End, як правило, використовуються пристрої з кодеком aptX, обробляють сигнал максимально точно. У зв'язку з появою нових технологій Wi-Fi, Bluetooth, можливо, кане в Лету.

Bluetooth или Wi-Fi Direct, MHL или Miracast

Коли компанія Apple розробила протокол AirPlay для бездротової передачі контенту з iOS-пристроїв на телевізори. Miracast повинна стати відкритою альтернативою цієї технології. Такі виробники, як NVIDIA, Qualcomm, Samsung і LG, заявили про свою підтримку і вже випустили на ринок перші гаджети з Miracast, серед яких смартфони Samsung Galaxy S III і Google Nexus 4. Сертифіковані за стандартом Miracast пристрої повинні підтримувати Wi-Fi Direct і передавати потоки фільмів з роздільною здатністю 1080p. Оскільки швидкість передачі у даній технології занадто мала для дозволу 4K, Miracast не може повноцінно замінити інтерфейс HDMI. Телевізорів з підтримкою Miracast на даний момент не існує.

Bluetooth или Wi-Fi Direct, MHL или Miracast

NFC - це бездротова технологія, що базується на чіпах RFID і вже використовується в багатьох цілях - наприклад, для безготівкової оплати кредитними картами. Однак цей спосіб підходить тільки для простої передачі даних між двома пристроями на дуже короткій відстані. Оскільки Google впровадила у версію Android 4.0 NFC-функцію під назвою Android Beam, цей протокол широко поширений в першу чергу на пристроях з цієї ОС. Тип переданих даних не має великого значення, проте із-за низької швидкості технологія NFC використовується переважно для обміну файлами і даними невеликого обсягу. Так, можна перекидати зі смартфона на смартфон програми, веб-посилання, координати Google Maps і контакти.

Опубліковано в журналі Chip №5 2013

|