Menu

Хмарний сервіс: віртуальний смартфон

Компанії Telefónica Digital і VMware оголосили на виставці Mobile World Congress про створення сервісу Telefónica Dual Persona. Новий сервіс, який буде запущений в II кварталі 2012 року на Android-пристроях, дозволяє компаніям керувати додатками на корпоративних смартфонах і в той же час дає користувачам можливість створювати власні профілі.
Облачный сервис: виртуальный смартфон
Першим пристроєм з підтримкою сервісу Dual Persona стане смартфон Samsung Galaxy S II

Dual Persona - частина хмарної платформи Telefónica, яка відрізняється високою гнучкістю і можливостями для сегментування. Крім сервісу Dual Persona компанія Telefónica пропонує інші послуги, що відповідають вимогам корпоративного ринку і дозволяють ефективніше управляти даними, призначеними для користувача ПК, документами, а також офісними додатками.

Першим пристроєм з підтримкою сервісу Dual Persona стане смартфон Samsung Galaxy S II. У найближчі місяці Samsung планує розширити асортимент моделей з доступом до цього сервісу.

Зростаючий попит на мобільний доступ до інформації і на корпоративні інструменти стимулював розвиток мобільних додатків і бізнес-процесів, що у свою чергу призвело до необхідності управління життєвим циклом мобільних пристроїв і додатків, що використовуються працівниками. Крім того, зважаючи на підвищення популярності смартфонів на споживчому ринку почастішало використання цих пристроїв для робочих цілей.

За даними експертів компанії Forrester (джерело: Mobility Dominates Enterprise Telecom Trends In 2011, July 22, 2011), 60% підприємств дозволяють своїм співробітникам використовувати особисті смартфони і планшетні комп'ютери на роботі, і цей відсоток постійно зростає. Така практика, а також фрагментація ринку мобільних операційних систем створюють труднощі в управлінні самими пристроями і життєвим циклом встановлених на них додатків, що призводить до зниження рівня безпеки даних. Співробітники висловлюють побоювання з приводу конфіденційності особистих даних і турбуються, що ІТ-адміністратори і керівництво компаній можуть отримати доступ до персональної інформації.

Завдяки Dual Persona ІТ-админитратор компанії може керувати лише робочим профілем віртуального смартфона незалежно від того, кому належить фізична Android-пристрій - особисто співробітнику або компанії. Цей сервіс дозволяє повністю управляти життєвим циклом віртуального смартфона: від підготовки до першого включення і оновлення робочих програм і програм захисту інформації до повного знищення корпоративних даних на мобільному пристрої.

Хмарна середа сервісу Dual Persona надає ІТ-адміністраторам захищений доступ через керуючу консоль незалежно від їх фізичного місця розташування. Підготовка та оновлення корпоративних профілів на смартфоні здійснюються віддалено, що істотно прискорює ці процеси. Крім того, компанія платить тільки за тих мобільних користувачів, яких дійсно необхідно підключати до мобільного сервісу. Відповідно, вона має можливість регулювати попит виходячи з власних потреб на основі моделі «оплата в залежності від використання».

Корпоративний і особистий профілі користувача співіснують на мобільному пристрої завдяки технології мобільного віртуалізації, наданої VMware. У своєму особистому профілі користувачі можуть безперешкодно встановлювати будь-які додатки, копіювати і завантажувати інформацію. Управління професійним профілем здійснює компанія: вона вирішує, яким програмам користувач отримує доступ і які політики безпеки застосовуються до профілю (наприклад, чи потрібен пароль для доступу до корпоративного профілю).

Обидва профілю повністю незалежні один від одного. При використанні особистого профілю корпоративні дані не піддаються небезпеці, і користувач отримує повну свободу розпоряджатися особистою інформацією. Корпоративний профіль захищений технологією шифрування, а при необхідності (наприклад, у випадку втрати або крадіжки телефону) ІТ-адміністратор може заблокувати або видалити цей профіль.

Користувальницький інтерфейс обох профілів інтуїтивно зрозумілий і нагадує інтерфейси звичайних смартфонів. Користувач може перемикатися між профілями одним натисканням, а також налаштувати телефон для отримання повідомлення від додатків з одного профілю, коли на телефон завантажений інший.

За словами Мойзеса Наварро, директора зі стратегії та хмарним сервісів Telefónica Digital, «Dual Persona дає вигоди і користувачам, і компаніям. Співробітник може користуватися тільки одним пристроєм як для особистих, так і робочих цілей. А компанія отримує більше можливостей для контролю корпоративної інформації і забезпечення її безпеки, може підвищувати ефективність діяльності, економити на мобільних телефонах, скорочувати час їх підготовки до роботи і рішення проблем з ПО. Крім того, даний сервіс підвищує рівень задоволеності співробітників - і все це в рамках моделі «оплата в залежності від використання».

«Оскільки рівень використання персональних мобільних пристроїв в корпоративному сегменті зростає дуже швидко, сервіс Dual Persona, безумовно, стане популярним рішенням. Ми впевнені, що керівники підприємств оцінять мобільні пристрої Samsung з підтримкою Dual Persona, який відкриває нові можливості як для самих користувачів, так і співробітників ІТ-служб», - коментує Ерік Мун, директор Enterprise Business Team підрозділу мобільних комунікацій компанії Samsung Electronics.

|