Menu

Сервіс Indoor Maps від Google

Твітнуть

Торгові центри, музеї, термінали міжнародних аеропортів - в таких великих приміщеннях легко заблукати. Як це часто буває, Google обіцяє вирішити проблему: пошуковий гігант розширив свою службу «Карти Google» так званими Indoor Maps. Особливу увагу в них приділено великим містам розвинених країн світу. Всього на сервісі вже можна знайти більше 10 000 планів будівель, серед яких великі аеропорти, музеї та торгові центри. Повний перелік доступний в Мережі. Для виявлення просто введіть пошуковий запит в Google Карти, де доступні схеми будівель», або відразу пройдіть за коротким посиланням: tinyurl.com/b86rolu.

Як працює навігація всередині приміщень

Використання на мобільному пристрої сервісу Indoor Maps може стати в нагоді, наприклад, коли ви будете в Європі у відпустці або у справах. Якщо ви знаходитесь біля музею або аеропорту і підійдете до будівлі досить близько, вид картки зміниться на схему приміщення. Крім того, на горизонтальній проекції з перспективи пташиного польоту відображаються наявні поверхи. Їх можна міняти дотиком пальця, при цьому на екрані відразу буде представлений план вибраного поверху. Всередині об'єкта, за запевненням Google, повинна автоматично з'являтися карта того поверху, де ви знаходитесь. Ваше місце розташування в будівлі відзначається на карті блакитною стрілкою. Це повинно дозволити зорієнтуватися в спорудах, щоб, приміром, знайти друзів, у яких активований «Google Локатор». Для позиціонування всередині приміщень Google використовує точно такі ж можливості, як і для зовнішньої навігації: клітинки стільникового зв'язку, відкриті мережі WLAN і навіть GPS, незважаючи на те що ця супутникова технологія працює в будівлях з обмеженнями.

Сервис Indoor Maps от Google

Але все це в теорії, а як же поводяться Google Indoor Maps на практиці? Першим полігоном для випробувань нам послужив Мюнхенський аеропорт. Ми вирушили в дорогу, озброївшись смартфоном Motorola Razr HD і планшетом ASUS Transformer Pad. Сама по собі функція переходів дещо розчарувала. В першому тестовому сценарії ми прибуття вибрали в «Картах Google» мета всередині будівлі аеропорту. Навігатор правильно вів нас до аеропорту, але не до парковці. Він лише показував, що ми на місці і що вона розташована на правій стороні вулиці. Для цього можна обійтися і без розширення Indoor, використовуючи тільки звичайні програми для навігації.

За другим сценарієм навігація повинна була привести нас від паркінгу до магазину всередині аеропорту. Для цього додаток чітко проклало короткий маршрут до ліфти та ескалатори. Коли ми своїм ходом прибули на територію аеропорту, самостійно додаток переключилася на вигляд «схема будівлі». Завдяки синьою стрілкою на карті можна було дізнатися, де ми знаходимося, а синя маркування поверхів показала, на якому поверсі. На жаль, програма не захотіла запропонувати нам придатну навігацію через споруду: з-за нечіткої локації розташування замість прямого шляху додаток обрало маршрут, виводить з аеропорту і веде до мети навколо всього будинку.

Після деякого розчарування через безуспішних спроб оптимальної навігації ми використовували тільки самі карти і поклалися на власне вміння орієнтуватися. Плани в програмі, дуже докладні і дозволяють легко знайти всю потрібну інформацію. У числі іншого на них показані квиткові каси, магазини, виходи, ресторани, туалети, ліфти, ескалатори та сходи. Єдина ложка дьогтю: точність визначення місцеположення поки ще залишає бажати кращого. Інколи вказівка нашого місцезнаходження відрізнялося від фактичного на 50 метрів і більше. Крім того, локація поверхів в будівлі працює ненадійно. Незважаючи на те, що поверх можна вибрати вручну, помилкове автоматичне визначення постійно змінює цей вибір. Якщо використовувати тільки докладні відомості з карток, а в іншому орієнтуватися за вказівниками в будівлі, ви швидко досягнете мети.

Прогулянка по Німецькому музею разом з Google

Незважаючи на розчарування у навігації усередині приміщення наш перший захід, ми вирішили дати додатком другий шанс: воно повинно було провести нас по Німецькому музею в Мюнхені. Як-ніяк це найбільший у світі музей досягнень природничих наук і техніки. Для прокладання шляху ми вибрали не конкретну мету в будівлі, а сам музей, куди функція переходів вела нас цілком упевнено. Після прибуття до входу додаток самостійно переключилася на вигляд Google Indoor Maps. На відміну від пасажирів аеропорту, які перебувають у стресовому стані, деякі захоплюються технікою відвідувачі Німецького музею зацікавилися нашим тестом. Вони дістали з кишень свої смартфони на базі Android і самі почали пересуватися по виставкам з допомогою електронного помічника.

Сервис Indoor Maps от Google

Ми склали невеликий тур від залу аеронавтики до виставки силових машин. На відміну від досвіду в аеропорту, тут був показаний розумний маршрут через будівлю. На шляху до двигунів, однак, електронний гід знову кинув нас напризволяще. Наша позиція частково була показана за межами музею на Цеппелинштрассе (далі 200 м по прямій лінії). Очевидно, спорудження недостатньо щільно вкрите точками доступу WLAN. Під час подальшої прогулянки по музею ми відмовилися від функції навігації і використовували для орієнтації лише схеми будівлі. Незважаючи на те, що нам знову довелося вибирати поверхи вручну, це напрочуд добре працювало. Карти всіх ділянок музею дуже докладні і дозволяють добре зорієнтуватися в будівлі. На них навіть були відзначені великі експонати, наприклад літальні апарати, які виявлялися саме там, де ми їх розраховували знайти на підставі плану. Це не дивно: Google тісно взаємодіяла з Німецьким музеєм, щоб максимально добре представити свою службу.

Відповідні за масштабом карти музей створив заздалегідь і нерідко користувався ними для різних будівельних проектів. Первісна маркування важливих точок в будівлі (Points of Interest, скорочено POI) була проведена співробітниками Google. Турботи про подальше введення даних для Indoor Maps (додавання нових точок і поліпшення точності прогулянкових маршрутів) візьме на себе сам музей. Для визначення місцезнаходження в музейних будівлях, як і в програмі «Карти Google», використовуються сигнали GPS, стільникового і бездротового зв'язку. Оскільки в будівлі складно прийняти ці сигнали GPS, а відстеження мобільного зв'язку працює лише з точністю до декількох сотень метрів, точність визначення можна підвищити лише за рахунок створення в музеї точок доступу Wi-Fi. Унікальний ID окремих радиосот зберігається в картографічному матеріалі разом з точним розташуванням (з урахуванням поверху). При орієнтуванні апарат користувача повинен вимірювати силу сигналу всіх доступних точок доступу і вираховувати саме ймовірне місцезнаходження виходячи з цього. Ця технологія поки не дотягує до GPS по своїй точності, проте функціонує краще, ніж позиціонування по осередках стільникового зв'язку.

Спільний проект: створи свої Indoor Maps

За даними Google, у службі Indoor Maps на даний момент доступно вже більше 10 000 схем будівель по всьому світу. Щоб збільшити цю цифру, компанія закликає до сприяння. В Інтернеті (maps.google.com/help/maps/indoormaps ви можете знайти інструкцію по створенню таких планів. Втім, схему дозволено завантажити не для кожної споруди: це має бути громадська будівля, також потрібна згода його власників і дотримання недоторканності приватної сфери третіх осіб.

Крім цього існують і додаткові вказівки. Після виконання всіх вимог і завантаження плану будівлі його можна уточнити за допомогою програми Google Maps Floor Plan Marker: створити так звані прогулянкові маршрути (Walks), додати відповідну інформацію про місце і зазначити особливі точки.

Чим більше будівель внесуть у Indoor Maps і чим краще буде працювати визначення місцезнаходження мобільних пристроїв, тим корисніше стане ця служба. Тим не менш передумовою для з'ясування оптимального місця розташування служить щільна мережа точок доступу WLAN - не кожна будівля дозволяє її створити. На першому етапі ця служба повинна стати хоча б популярнішим: в аеропорту за нашим запитом схем Google Indoor Maps на стійці інформації нам видали паперову карту. А ось співробітники Німецького музею знайомі з цим проектом з власного досвіду.

|