Menu

Kaspersky Lab зафіксувала 28 мільйонів кібератак з метою крадіжки грошей за 2013 рік

Кіберзлочинці все частіше намагаються отримати доступ до електронних рахунків користувачів - про це свідчать результати дослідження Kaspersky Lab, присвяченого розвитку фінансових кіберзагроз у 2013 році. Число зафіксованих компанією атак з використанням шкідливого ПО, націленого на крадіжку грошей користувача, в 2013 році склало 28,4 мільйона, що на 27,6% більше, ніж роком раніше.

Kaspersky Lab зафиксировала 28 миллионов кибератак с целью кражи денег за 2013 год

До фінансових кіберзагрозам зараховують банківські трояни, клавіатурні шпигуни, а також порівняно нові програми для крадіжки віртуальних гаманців з Bitcoin і прихованої від користувача генерації цієї кріптовалюти на заражених комп'ютерах - саме вони внесли основний внесок у зростання загального числа фінансових кіберзагроз у минулому році. Додатковим чинником зростання стало виявлення ряду небезпечних вразливостей платформи Java, які були використані зловмисниками в кібератаках.

Kaspersky Lab зафиксировала 28 миллионов кибератак с целью кражи денег за 2013 год

За минулий рік продукти Kaspersky Lab захистили від можливих фінансових втрат 3,8 мільйона користувачів, що вище аналогічного показника минулого року на 18,6%. Найчастіше зловмисники використовували банківські трояни - на них в минулому році припало дві третини атак. Однак у порівнянні з 2012 роком їх частка пішла на спад з-за зростаючої активності шкідливих програм, націлених на Bitcoin. Клавіатурні шпигуни, що перехоплюють дані, що вводяться користувачем, також поступово здають позиції: кіберзлочинці все рідше вдаються до цього вузькоспеціалізованого типу програм, воліючи троянці з широким набором функцій.

У сегменті шкідливого ПО для мобільних пристроїв за минулий рік також з'явилися нові тенденції. Однією з них став вибухове зростання числа мобільних додатків для крадіжки грошей з банківських рахунків: за рік колекція зразків таких програм, зібрана Kaspersky Lab, зросла майже в двадцять разів. При цьому переважна більшість атак було націлене на власників смартфонів на платформі Android.

Шкідливе ПЗ - це не єдиний засіб для крадіжки грошей онлайн в арсеналі зловмисників. Також активно використовується фішинг - схема видурювання фінансової інформації за допомогою підроблених веб-сторінок. У 2013 році продукти Kaspersky Lab відбили понад 330 мільйонів фішингових атак, з яких 31,5% були здійснені з використанням назв банків, платіжних систем або інтернет-магазинів.

Для нейтралізації фінансових кіберзагроз у рішеннях Kaspersky Lab для домашніх користувачів та малого бізнесу впроваджена технологія «Безпечні платежі», що захищає дані під час онлайн-банкінгу та роботи з платіжними системами.

Для компаній, що надають клієнтам фінансові онлайн-сервіси, Kaspersky Lab розробила комплексну платформу Kaspersky Fraud Prevention. Вона забезпечує кілька рівнів захисту електронних транзакцій, доповнюючи перевірку платежів на сервері додатками для захисту користувача комп'ютерів і мобільних пристроїв.

Додатково Віджет від SocialMart
|