Menu

Kaspersky Lab аналізує сімейство шкідливих пошукових тулбаров

За останній рік багато користувачів по всьому світу зіткнулися з різноманітністю агресивно ведуть себе багатокомпонентних систем, нібито надають жертві механізми пошуку інформації в Мережі. Ці програми підміняють домашні сторінки в браузерах, змінюють видачу пошукових результатів і не можуть бути видалені штатними засобами. Kaspersky Lab провела аналіз сімейства таких програм.

Kaspersky Lab анализирует семейство вредоносных поисковых тулбаров

Одним з методів недобросовісної розкрутки веб-сайтів є надання користувачам сторінки пошукової видачі з адресами цих сайтів, розташованими на перших місцях. Для цього, зокрема, використовуються спеціальні доповнення до браузерів - так звані пошукові тулбари, які перенаправляють користувача на сторінку з нерелевантними рекламними результатами. Практична реалізація даної схеми передбачає участь багатьох осіб (розробників, веб-майстрів та власників сайтів), об'єднаних під взаємовигідні партнерські програми.

Такі пошукові тулбари використовують загальну сторонню бібліотеку Bitguard, яка визнається шкідливою, оскільки володіє функціоналом модифікації налаштування браузерів без відома користувача, впровадження свого коду в сторонні процеси і завантаження шкідливих файлів з Мережі. Найчастіше тулбари поширюють на сайтах з безкоштовними програмами: вони можуть йти в комплекті як з інсталятором-пустушкою, так і з легальним безкоштовним. Іноді користувача спонукають встановити пошуковий тулбар цілеспрямовано, а не в якості додатку до стороннього інсталятора. В такому випадку власники тулбара прагнуть зацікавити потенційного «клієнта» як красивим дизайном веб-сторінки завантаження, так і сміливими обіцянками на його функціоналу: зручність використання, надійність, «оптимальний онлайн-пошук», «найкраще з того, що є на ринку».

Після завершення установки загальна для всіх тулбаров бібліотека BitGuard одержує можливість перевіряти зміни конфігурації браузерів і повертати власні пошукові налаштування. Бібліотека вміє працювати з Internet Explorer, Chrome, Firefox, Opera та іншими браузерами, використовуючи індивідуальний підхід до кожного з них. В результаті користувачі, які очікують релевантний результат пошуку, перенаправляються на сторінку, де не відносяться до запиту посилання на розкручуються сайти займають верхні строчки. Користувачі, переходячи на сайт рекламодавця, забезпечують йому аудиторію, а власникам тулбара - дохід.

Додатково Віджет від SocialMart
|