Menu

61% комп'ютерів з піратським програмним забезпеченням заражені шкідливими програмами

Близько третини користувачів стикаються з шкідливими програмами при покупці і установці піратського програмного забезпечення, а 61% комп'ютерів з нелегальним ПО - заражені. В результаті, в 2014 році користувачі витратять 1,2 мільярда годин і 25 мільярдів доларів для виявлення заражень і відновлення систем. Такі результати отримані міжнародною компанією IDC і Національним університетом Сінгапуру в ході спільного дослідження «Зв'язок між піратським програмним забезпеченням і кібербезпеки». Дослідження представлено до Дня безпеки (Play it safe) - глобальної ініціативи Microsoft, метою якої є привернення уваги до проблеми істотних ризиків для користувачів, бізнесу та національної безпеки внаслідок використання неліцензійного програмного забезпечення.

61% компьютеров с пиратским  программным обеспечением заражены вредоносными программами

Згідно зі звітом, 60% користувачів найбільше бояться зіткнутися з втратою даних, файлів і особистої інформації, а також нелегальними операціями в інтернеті (51%), зломом пошти, соціальних мереж і банківських рахунків (50%). Тим не менш, 43% користувачів не оновлюють захисне ПЗ, залишаючи систему вразливою перед шкідливими атаками.

Дослідження також виявило, що 46% комп'ютерів з попередньо встановленим неліцензійним ПЗ, містять небезпечні шкідливі програми. «Це викликає серйозні побоювання, адже навіть купуючи новий пристрій, але з піратським ПЗ, користувачі піддають себе серйозним ризикам. Щоб бути впевненим у безпеці, необхідно купувати тільки ліцензійне програмне забезпечення», - підкреслює Биплаб Сикдар (Biplab Sikdar), доцент кафедри електрики та комп'ютерної інженерії Національного університету Сінгапуру.

В ході дослідження аналітики отримали наступні результати:

  • У 2014 році користувачі нелегального ЗА витратять 1,2 мільярда годин і 25 мільярдів доларів для виявлення заражень і відновлення систем;
  • 33% користувачів і компаній стикаються з шкідливими програмами при покупці і установці нелегального ПЗ або купівлю комп'ютера з встановленим піратським ПЗ;
  • 60% користувачів найбільше бояться втрати особистих даних, а 51% - незаконного доступу і онлайн-шахрайства;
  • Незважаючи на ці страхи, 43% користувачів не стежать за оновленнями безпеки на своїх пристроях;
  • 54% респондентів стверджують, що знайомі з людьми, які використовували піратське ПЗ і ставали жертвами кібератак.

В опитуванні взяли участь 1700 користувачів, ІТ-спеціалістів, ІТ-директорів державних службовців з України, Росії, Бразилії, Китаю, Франції, Німеччини, Індії, Індонезії, Японії, Мексики, Польщі, Сінгапуру, Великобританії та США; аналітика також включає дані з 203 комп'ютерів з 11 країн, у тому числі Україну. Звіт «Зв'язок між піратським програмним забезпеченням і кібербезпеки» є продовженням дослідження IDC «Небезпечний світ контрафактного і піратського ПЗ» і націлено на виявлення зв'язку між використанням неліцензійного ПЗ та економікою.

Дізнатися більше про шкідливі програми і перевірити свій комп'ютер можна на сайті www.microsoft.com/security; якщо будуть знайдені віруси, ресурс запропонує їх видалити. Користувачам, які купують новий комп'ютер, рекомендується звертатися до надійного продавця з хорошою репутацією, щоб переконатися, що вони купують ліцензійне програмне забезпечення Microsoft.

Додатково Віджет від SocialMart
|