Menu

3G-інтернет на «турбо» швидкості

C настанням весни багато і свідомих активних користувачів Інтернет намагаються хоч трохи дистанціюватися від комп'ютера, частіше бувати на свіжому повітрі, виїжджати на природу, на дачу, в село, подорожувати. Але інтернет-аддикція або просто нагальна потреба бути в режимі онлайн з робочих питань змушують замислитися про організацію швидкого мобільного доступу, оскільки можливостей GPRS/EDGE достатньо хіба що для комфортної роботи з електронною поштою і Twitter, та й то без завантаження зображень. Варіантів в плані швидкісного доступу не так вже й багато. Покриття єдиного 3G/WCDMA оператора зовсім не вражає, а в зонах з невпевненим покриттям обладнання так і норовить перейти в національний GPRS-роумінг, який обходиться не так і дешево. Галас навколо запуску WIMAX-мереж плавно зійшла нанівець, так і список доступного для них обладнання в основному орієнтований на використання з ПК або ноутбуком, в той час, як більшість користувачів надає перевагу мати швидкий доступ в Мережу зі смартфона або планшета. І, по суті, залишається тільки один варіант - мобільний інтернет на основі технології CDMA EV-DO Rev. B. При підключенні з використанням даної технології теоретично можлива максимальна швидкість становить 14,7 Мбіт/с. Технологія EVDO Rev B - заснована на об'єднанні 3-х каналів Rev A в один. І оскільки швидкість мобільного інтернету непостійна і залежить від ландшафту, перешкод, і завантаження мережі,перевага Rev B в тому, що швидкість передачі даних по даній технології завжди буде швидше в 3 рази, ніж Rev A. Першим надавати доступ на основі технології CDMA EV-DO Rev. B почав оператор «Інтертелеком» майже три роки тому.

3G-интернет на «турбо» скорости

Карта покриття мережі «Інтертелеком»

Оператор вибудував саму широку зону покриття в Україні, так що скористатися мобільним доступом, правда вже на менш високих швидкостях, можна навіть у досить віддалених районах нашої країни. Зона покриття охоплює як обласні центри так і ще більш дрібні адміністративно-територіальні одиниці, а більшість основних транспортних магістралей. Це означає, що цілком реально скоротати час у дорозі в режимі онлайн.

З обладнанням теж не виникає проблем. Якщо всього кілька років тому асортимент доступних пристроїв зовсім не вражав, то тепер кожен користувач без проблем може вибрати пристрій згідно своїм потребам.

Обладнання і організація доступу в Інтернет

3G-модем з інтерфейсом USB можна сміливо назвати «класикою жанру» для мобільного підключення. Найчастіше це найдоступніший за ціною варіант зі списку операторського обладнання.

3G-интернет на «турбо» скорости

USB-модем Huawei EC 306 з підтримкою EV-DO Rev. B

Модем Huawei EC306 демонструє не тільки безпроблемну роботу на високих швидкостях і впевнений приймемо, але і непогану живучість. За два роки абонентського стажу наш екземпляр встиг побувати в самих різних куточках України, кілька разів падав, мокнув під дощем, працював на морозі (що, загалом-то, проти правил експлуатації), отримував розряди статичної електрики (яке взимку в достатній кількості виробляє светр ІТ-спеціаліста) і піддавався впливу інших напастей. Але в підсумку й донині зберігає як зовнішній вигляд, так і працездатність. Модем має слот micro SD, встановивши карту пам'яті можна отримати за сумісництвом і накопичувач для зберігання даних. Також Huawei EC306 відрізняє роз'єм для підключення зовнішньої антени. Це дуже корисно у сільській місцевості, коли виносна антена ціною 150-200 гривень покращує якість прийому сигналу в 1,5-3 рази, і дозволяє підключатися навіть в тих місцях, де сигнал дуже нестабільний або зовсім відсутня на увазі особливостей рельєфу. Більш просунуті версії модемів поєднують в собі ще й функції точки доступу Wi-Fi.

3G-интернет на «турбо» скорости

Підключити модем за OTG просто, складніше змусити його працювати

Використовуючи USB OTG кабель (USB On the GO) його можна підключити, наприклад до планшета з Android. Однак у цьому випадку кінцевий результат буде цілком залежати від виробника самого планшета. Багато виробники, раніше приділяв питанням сумісності обладнання чимало уваги, зараз часто обходять це питання стороною. Якщо раніше списки сумісних модемів публікувалися на сайтах виробників, то зараз інформацію буває складно витягнути служби технічної підтримки того чи іншого постачальника. Модем орієнтований на індивідуальне використання - в основному з ноутбуком або комп'ютером, але далеко від дому або офісу часто потрібен доступ з мобільного гаджета, а то й кількох.

3G-интернет на «турбо» скорости

Автономний роутер TP-LINK TL-MR3040

Зробити це можна декількома способами. Якщо в розпорядженні модем вже є, найпростіший крок - це придбання сумісного мобільного роутера, наприклад, TP-LINK TL-MR3040. Дана модель не відноситься до числа нових, але і не втрачає своєї актуальності. Вбудований акумулятор забезпечує до чотирьох годин роботи, при необхідності можна підключити зовнішнє джерело живлення за допомогою зарядного пристрою micro USB. З новою прошивкою мобільний роутер сумісний з більшістю модемів від «Інтертелеком».

3G-интернет на «турбо» скорости

TP-LINK TL-MR3040: порт LAN і роз'єм USB для підключення модемів

Додатково роутер TP-LINK TL-MR3040 оснащений портом Ethernet, що може знадобитися для підключення, наприклад, старих комп'ютерів не оснащених бездротовими адаптерами. В цілому така конструкція з модему і маршрутизатора виглядає не зовсім естетично, не вміщується в кишені, в кращому випадку - в сумці або рюкзаку. Однак і в цьому випадку «Інтертелеком» є елегантна альтернатива.

3G-интернет на «турбо» скорости

Кишеньковий роутер Huawei EC 5321u-1

Мобільний бездротовий ротуер Huawei EC 5321u-1 був хітом продажів серед пропонованого оператором обладнання в 2013 році. Пристрій поєднує функції Wi-Fi роутера і 3G модему, здатного надавати Інтернет доступ на швидкості до 14.7 Мбіт/с. Не рахуючи налаштувань шифрування бездротової мережі, пристрій поставляється повністю готовим до роботи, щоб отримати доступ в Інтернет його досить просто включити і трохи почекати. Вбудований акумулятор забезпечує 4-5 годин автономної роботи, зручний дизайн дозволяє носити роутер Huawei EC 5321u-1 в кишені. При необхідності Huawei EC 5321u-1 можна підключити за допомогою кабелю micro USB до зарядного пристрою або зовнішньої батареї, тим самим збільшивши тривалість автономної роботи.

Як не дивно, ідея носити з собою додатковий пристрій подобається далеко не всім користувачам. Однак і в цьому випадку є гідне рішення.

3G-интернет на «турбо» скорости

Huawei Ascend P6 GSM+CDMA

C недавніх пір на українському ринку доступна версія флагманського Android-смартфона Huawei Ascend P6 з підтримкою двох SIM-карт, причому одна з них - для GSM, а друга - для CDMA з підтримкою EV-DO Rev. A.

3G-интернет на «турбо» скорости

Huawei Ascend P6 GSM+CDMA

Даний апарат не входить в список операторського обладнання «Інтертелеком», але доступний в роздрібних мережах та інтернет-магазинах. Подібні пристрої періодично з'являлися на українському ринку і раніше, але їх функціональні можливості залишали бажати кращого. Ascend P6 GSM+CDMA дозволяє об'єднати звичну мобільний зв'язок з відносно швидким доступом в Інтернет в одному стильному і добре оснащеному апараті. Ми назвали доступ відносно швидким доступом тому що модель підтримує попередню ревізію технології - EV-DO Rev. А і забезпечує швидкість з'єднання з Інтернет до 3,1 Мбіт/с, що в будь-якому випадку швидше GPRS/EDGE і в цілому дозволяє комфортно працювати з більшістю веб-сервісів і навіть дивитися потокове відео стандартної якості. Чим керувалися китайські інженери, оснащуючи новітній апарат морально застарілим модулем - невідомо. Схід, як кажуть, - справа тонка. З істотних недоліків Ascend P6 GSM+CDMA можна виділити тільки один - ціна пристрою (близько 4800 гривень) - не найгуманніша на сьогоднішній день.

3G-интернет на «турбо» скорости

Apple Air iPad Wi-Fi 4G (A1475)

Ну а якщо зовсім вже потрібно пристрій з безкомпромісною продуктивністю - в асортименті оператора «Інтертелеком» присутні планшети Apple з підтримкою технології EV-DO Rev. B.

3G-интернет на «турбо» скорости

Apple Air iPad Wi-Fi 4G (A1475)

Розповідати про переваги продуктів Apple і їх технічних характеристиках особливого сенсу немає - це вже зроблено неодноразово.

3G-интернет на «турбо» скорости

iPad Air Wi-Fi 4G (A1475) і нано URIM карта «Інтертелеком»

Як варіант - придбати стартовий пакет передплачених послуг або укласти договір і встановити URIM-карту в одну з сумісних пристроїв - iPad 4 Wi-Fi 4G (A1460), Air iPad Wi-Fi 4G (A1475), iPad mini Wi-Fi 4G (A1455). В мережі «Інтертелеком» всі ці планшети підтримують швидкість передачі даних до 14,7 Мбіт/с. Власне, з URIM-картою «Інтертелеком» користувач отримує можливість використовувати гаджет Apple як в Європі чи Америці - користуватися швидким і доступним Інтернетом там де йому необхідно.

Реалії мобільного доступу

Після опису можливих варіантів підключення, і устаткування варто розповісти, як це все працює в реальних умовах, а також зобразити якусь подобу тесту швидкості. Але тестування мобільного інтернету - штука досить цікава, результат залежить від безлічі факторів, включаючи топографічні особливості місцевості, завантаженість устаткування, а іноді - навіть час доби і погодні умови. Пару років тому, під час кампанії щодо запуску мережі WIMAX у Києві, нам вдалося поспостерігати феномен, коли в одній квартирі користувач без проблем підключався на практично на пікової швидкості близько 20 Мбіт/с, а його сусід, який використав аналогічний модем і комп'ютер зі схожою конфігурацією підключався в кращому випадку на швидкості 1,5 Мбіт/с.

Але вистачить оффтопа, повернемося до високошвидкісного доступу від «Інтертелеком». Можна стверджувати, що в середньому швидкість доступу становить 5-6 Мбіт/с. Знову ж таки, знайдуться ті, хто пред'являть менші результати і будуть праві і ті, хто заявить про більш високих швидкостях і так само виявляться абсолютно праві. Якщо відкинути рамки цього огляду і задіяти досвід абонента операторів мобільного Інтернету і «Інтертелеком» зокрема, можна стверджувати, що швидкість конкретного підключення важлива складова, але не найголовніша. Часто набагато важливіше можливість підключитися і працювати без розривів з'єднання в тому місці, де знаходиться користувач. Як уже було зазначено, «Інтертелеком» постояв в Україні найбільш широку зону покриття EV-DO Rev. B/А. На практиці це означає, що можна кілька часто їздити по Києву з одного кінця в інший без потіли з'єднання з Інтернет. Та що там Київ, під час візиту в Одесу влітку 2013 року модем Huawei EC306 від «Інтертелеком» в зв'язці з мобільним роутером забезпечив доступ в Інтернет групі з п'яти осіб на всьому протязі автобусного маршруту. Зв'язок з Мережею була втрачена лише раз - десь на середині шляху, де невпевнено приймався сигнал навіть національних мобільних операторів. Приблизно така ж картина спостерігалася під час поїздки з Києва до Львова.

Але якщо говорити про «середню температуру по лікарні», у Києві та найближчих околицях на iPad Air були отримані наступні результати, наведені нижче.

3G-интернет на «турбо» скорости
3G-интернет на «турбо» скорости
3G-интернет на «турбо» скорости
За сухими показниками speedtest.net ховається маса можливостей. Самий мінімум, що дозволяє «турбо» Інтернет на швидкості до 14,7 Мбіт/с від «Інтертелеком» - це швидке і комфортне спілкування в соціальних мережах, завантаження і завантаження фото та відео, перегляд і організація потокового мовлення, робота з «хмарними» сервісами. Перегляд відео високої чіткості також можливий, але прийнятний не для всіх тарифних планів. Онлайн-ігри теж можливі, причому на «ура», але тільки мобільні або не чутливі до затримок. Все ж ping 80 мс в динамічних іграх це не 3-10 мс у власників виділених ліній.

Бізнес-користувачі з «турбо» доступом «Інтертелеком» отримують неабияку мобільність при роботі в віддаленому режимі. Доступ до термінального сервера, адміністрування сайтів, перегляд аггрегаторов новин і котирувань - перерахування списку можливостей може затягнутися надовго.

У будь-якому разі мобільний доступ від Інтертелеком» позбавляє від необхідності шукати точки доступу Wi-Fi і забезпечує швидкої Інтернет там, де його немає в принципі.

Слово про захист підключення

Коли розмова заходить про мобільних операторів і особливо - 3G-доступ в Інтернет, рідкісний користувач не поскаржиться на те, що оператор «крадуть» гроші з рахунку. Користувачі скаржаться, але на ділі виявляються самі винні. Пристрої Apple так чи інакше споживають небагато трафіку при роботі, а доступ окремих додатків можна і потрібно обмежити в налаштуваннях. Те ж саме стосується і гаджетів з Android. Однак більша частина скарг надходить зі сторони власників комп'ютерів і ноутбуків. І не дивно - служб і додатків, які бажають отримати зв'язок з Інтернет - хоч відбавляй, і навіть при побіжному аналізі таких скарг (а редакція їх отримує достатньо після кожного матеріалу з теми мобільного Інтернету) виявляється, що винні не «злі віруси і трояни».

Перед тим, як використовувати мобільний Інтернет, варто серйозно вручну переглянути налаштування системи і додатків. Щоб уникнути непередбаченого витрати трафіку слід відключити автоматичне оновлення Windows та інших програм, антиврусных баз, бібліотек медіаплеєрів, «хмарних» сервісів. Навіть використання комплексного захисту з мережевим екраном не завжди дає результат, оскільки «довірені» програми отримують доступ в Інтернет. А неуважність користувача і непомітно завантажені свіжі оновлення від Oracle, Microsoft або Adobe цілком можуть залишити без грошей на рахунку. На цьому щодня трапляється чимало користувачів, але не всі усвідомлюють свої помилки. Іноді «винуватцем» нульового балансу може бути залишений без нагляду торрент-клієнт в системному треї, але в підсумку абонент звинувачувати в цьому, швидше за все, будуть не себе, а оператора.

Висновок

Швидкий мобільний Інтернет однаково стане в нагоді для роботи, розваг і спілкування скрізь, де є покриття оператора «Інтертелеком». Велика кількість обладнання, як з числа операторських пристроїв, так і доступних у широкій продажу разом з продуманої тарифної сіткою дозволяє вибрати комбінацію, необхідну конкретному споживачеві. Можливість активувати послугу «батьківський контроль» присутній як на самих пристроях, так і з боку оператора, так що «турбо» доступ може використовуватися в освітніх цілях. Щоб уникнути перевитрати трафіку необхідно використовувати захищені мережі при використанні мобільних роутерів і уважно стежити за налаштуваннями програмного забезпечення на пристроях. Мобільний інтернет від «Інтертелеком» абсолютно не дарма став лідером у номінаціях CHIP Awards 2013, і в цьому році, швидше за все, заслужено утримує пальму першості.

Додатково Віджет від SocialMart
|