Menu

54% компаній вважають BYOD зростаючою загрозою для безпеки бізнесу

Більшість компаній розцінюють тенденцію Bring Your Own Device (BYOD), в рамках якої співробітники компаній використовують в робочих цілях особисті мобільні пристрої, як зростаючу загрозу своєму бізнесу. Однак частка компаній, що прийняли заходи для того, щоб зробити цю загрозу менш небезпечною, поки порівняно мала, свідчать результати опитування Global corporate IT security risks 2013, проведеного серед 2,895 представників бізнесу з 24 країн авторитетним аналітичним агентством B2B International спільно з «Лабораторією Касперського».

54% компаний считают BYOD растущей угрозой для безопасности бизнеса

Найбільшу стурбованість розвитком нової тенденції і загрози, які вона з собою несе, показали респонденти з Японії - 93% учасників опитування з цієї країни погодилися з тим, що BYOD загрожує їхньому бізнесу. Високий рівень стурбованості в Північній Америці (69%), на Близькому Сході (65%) і в Західній Європі (62%). Найменше про цю загрозу турбуються і російські компанії зі Східної Європи - 57% і 54% респондентів з цих країн відповідно визнали наявність небезпеки в BYOD.

При цьому більшість компаній не планує вводити жодних заборонних заходів щодо використання особистих пристроїв у робочих цілях. Навпаки, 33% респондентів зі Східної Європи повідомили, що планують заохочувати використання власних смартфонів і планшетів на роботі, а ще 37% респондентів вважають, що ніякі заборонні заходи не зупинять співробітників.

Тим не менш, зростає кількість компаній, які планують якимось чином обмежувати використання особистих пристроїв у робочих цілях: кількість респондентів, які повідомили про плани по введенню обмежень, зросла на 4% - з 15% у 2012 році до 19% в 2013 році (загальносвітова цифра - 25%). Частка компаній, що планують посилити заходи заборони щодо використання особистих пристроїв на роботі, за рік зросла з 2 до 11%.

Зростання стурбованості компаній щодо загроз, які несуть мобільні пристрої бізнесу, закономірний: за даними того ж опитування, некоректне використання подібних пристроїв часто ставало причиною інцидентів інформаційної безпеки, в ході яких корпорації втрачали важливі відомості. Зокрема, у 2013 році близько 17% (на 11% більше, ніж 2012 року) респондентів повідомили, що в їх компаніях відбувалися внутрішні інциденти безпеки, в ході яких конфіденційна інформація несанкціоновано покинула компанію через мобільні поштові клієнти, SMS та інші канали, доступні власникам смартфонів і планшетів.

Одночасно порівняно невелике число компаній намагаються убезпечити себе від подібних загроз з допомогою спеціальних програмних продуктів для інтеграції мобільних пристроїв в корпоративну мережу, їх захисту та управління ними. Близько 39% компаній використовують антивірусне рішення для мобільних пристроїв і лише 28% - рішення Mobile Device Management.

На тлі поширення тенденції Bring Your Own Device і зростання числа інцидентів, в яких задіяні мобільні пристрої, очевидна висока важливість забезпечення можливості централізованого управління такими пристроями і їх захисту. При цьому також важливо, щоб рішення, які забезпечують такий функціонал, були прості з точки зору інтеграції в корпоративну мережу та управління.

Додатково
|