Menu

Шкідливе ПО, спаму та фішингу - найбільш часті погрози

Атаки із застосуванням різного шкідливого ПЗ, фішингові атаки і спам залишаються головними кіберзагрозами, з якими компанії стикаються найчастіше. При цьому рівень шкідливих атак і спаму істотно виріс в 2013 році порівняно з попереднім роком - такий підсумок опитування Global corporate IT security risks 2013, проведеного серед представників бізнесу по всьому світу авторитетним аналітичним агентством B2B International спільно з «Лабораторією Касперського.

Вредоносное ПО, спам и фишинг – наиболее частые угрозы

Близько 68% учасників опитування в Східній Європі повідомили, що їх компанії ставали об'єктами атак за допомогою вірусів, черв'яків, шпигунських і інших шкідливих програм. У 2012 році таких компаній було на 6% менше - 62%. Зросли і обсяги спам-атак - 68% компаній повідомили про них, проти 41% роком раніше. Фішинговим атак зазнала 36% компаній, що на 9% більше, ніж у 2012 році, однак це не завадило фішингу залишитися у трійці найбільш поширених зовнішніх атак на корпорації.

Найчастіше від шкідливих атак страждали компанії з Латинської Америки - 72% респондентів з цього регіону поставили віруси і шпигунські програми на перше місце в рейтингу зовнішніх загроз. Російські компанії також часто стають цілями таких атак - 71% компаній повідомили про це. На третьому місці компанії з Північної Америки (70%). Рідше всього з вірусними атаками стикаються японські компанії - 47% респондентів з цього регіону розповіли про подібні інциденти.

Зі спамом найчастіше стикаються північноамериканські і російські компанії - 69% і 67% відповідно. Рідше всього - компанії з країн Близького Сходу (55%) і Японії (42%).

Компанії з Північної Америки частіше за інших піддаються фішинговим атак - 51%, на другому місці - країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону з 46%. Рідше за інших з фишинговыми атаками стикаються компанії з Росії, Японії та країн Латинської Америки (у середньому по 26%).

При цьому шкідливі атаки є найпоширенішою причиною витоків конфіденційних відомостей - 24% компаній у Східній Європі повідомили, що втрачали дані в результаті таких атак. Найчастіше подібні інциденти відбуваються в середніх і малих компаніях (23%), а у великих компаніях - помітно рідше, 17% респондентів з великих корпорацій повідомили про які мали місце втрати даних із-за шкідливого ПО.

З-за фішингових атак витоку даних трапляються порівняно нечасто - лише 4% компаній у середньому стикалися з такими інцидентами. Відсоток великих компаній, які втратили дані за фішингу, трохи вище (6%), ніж з сегменту середнього та малого бізнесу (5%).

Кількість кіберзагроз постійно зростає: так, зараз «Лабораторія Касперського» щодня обробляє в середньому 315 000 шкідливих об'єктів, в той час як в 2012 році ця цифра становила 200 000. Це змушує компанії приділяти більше уваги безпеці, особливо після того, як вони випробували загрози на собі. Тим не менш, згідно з дослідженням лише 68% компаній у Східній Європі повністю впровадили рішення по захисту від шкідливого ПО (антивірусну програму й антишпигунське). У минулому році цифра становила 51%. Ситуація на ринку корпоративних рішень змінюється, все більше і більше компаній вибирають комплексні рішення для забезпечення безпеки.

Додатково
|