Menu

«Лабораторія Касперського» патентує технологію роботи програми в кластері

«Лабораторія Касперського» запатентувала спосіб організації безперебійної роботи додатків в розподілених комп'ютерних системах. Патент №8639818, виданий Бюро по реєстрації патентів і торгових марок США, описує метод, що забезпечує відмовостійку роботу додатка, запущеного відразу на декількох серверах в кластері і вимагає скоординованої роботи.

«Лаборатория Касперского» патентует технологию работы приложения в кластере

Корпоративні системи, такі як поштові сервіси та бази даних, які обслуговують велику кількість користувачів і часто запускаються на декількох серверах, об'єднаних у так званий кластер. Подібна структура надає більше ресурсів, але при цьому потребує механізмі перерозподілу завдань у разі поломки одного або декількох сайтів. Це особливо важливо, якщо завдання обробляються тільки одним вузлом і не дублюються на інших. Для управління кластером може бути виділений керуючий сервер, проте якщо він вийде з ладу, під загрозою опиниться робота всієї системи.

Отриманий патент описує спосіб організації безперебійної роботи кластера без використання центрального вузла. Якщо один із серверів в розподіленій системі відмовить, то інші самостійно приймуть його завдання на себе. Децентралізація гарантує, що завдання будуть виконуватися, поки хоча б один вузол продовжує працювати.

Важливою деталлю патенту є лічильник, який відраховує час за єдиним для всіх вузлів системи алгоритмом. Завдяки цьому метод продовжує працювати навіть в тому випадку, якщо годинник на серверах не синхронізовані. Через визначається алгоритмом період часу кожен з вузлів кластера зазначає поточне значення свого лічильника в загальній базі даних. Одночасно з цим проводиться перевірка своєчасного оновлення лічильників інших вузлів. Якщо один з них перестав оновлюватися, відповідний лічильнику вузол вважається таким, що вийшов з ладу, і його завдання призначаються на той вузол, який перший виявив поломку.

Описана технологія вже використовується в захисному рішення Kaspersky Security для SharePoint Server, допомагаючи забезпечувати безпеку корпоративної платформи SharePoint, призначеної для організації спільної роботи в рамках організації.

Портфель інтелектуальної власності «Лабораторія Касперського» станом на початок лютого налічує 190 патентів, отриманих в США, Росії, Єс та Китаї. Ще 246 патентних заявок знаходяться на стадії розгляду.

Додатково
|