Menu

Твій ігровий ПК може допомогти в боротьбі зі Снідом

Граєш в Call of Duty більше, ніж можеш собі в цьому зізнатися? У тебе дуже потужний GPU? Тоді, може бути, поделишься своїми обчислювальними потужностями для пошуку ліків проти Сніду у вільний від знищення супротивників час?

 

Твой игровой ПК может помочь в борьбе со СПИДом
За допомогою GPUGrid.net, системи розподілених обчислень, яка об'єднує в єдину мережу комп'ютери тисяч добровольців по всьому світу і використовує графічні процесори під час простою, іспанські дослідники зробили важливе відкриття у вивченні вірусу ВІЛ, що викликає одну з найстрашніших хвороб нашого століття.

 

Дослідники з Госпіталю при Медичному Дослідницькому Інституті (IMIM) і Університету Помпеу Фабра (UPF) в Барселоні сьогодні заявили, що їм вперше вдалося створити перший, найбільш важливий етап розвитку ВІЛ.

Моделювання розвитку ВІЛ

Перший етап процесу розвитку ВІЛ запускає білок під назвою «протеаза ВІЛ». Саме через нього вірус і стає інфекційних.

В результаті досліджень з'ясувалося, що протеаза ВІЛ діє як ножиці. Ці ножиці ріжуть довгий ланцюжок сполучених білків, які утворюють ВІЛ, на окремі складові. Ці складові (білки-вироны) і розносять вірусні геноми клітинами.

За допомогою прискореної на GPU програми ACEMD дослідники показали, як перші білки ВІЛ можуть вирізати себе з поліпротеінових ланцюжків, запускаючи інфекційну стадію хвороби.

Завдяки отриманим даним про поведінку протеази ВІЛ, дослідники зможуть тепер створювати більш ефективні антиретровірусні препарати, які припиняють процес розвитку ВІЛ і запобігають початок інфікування здорових клітин організму.

Від знищення ворогів до боротьби з ВІЛ


Барселонські вчені зробили це відкриття завдяки об'єднаної потужності тисяч прискорювачів NVIDIA - подібних тому, що встановлений у твоєму ігровому ПК.

Системи розподілених обчислень надають дослідникам доступ до віртуального суперкомпьютеру, в десятки разів більше потужного, ніж порівняні системи на базі винятково CPU. Такий рівень обчислювальної потужності доступний тільки на спеціальних суперкомп ’ ютерах вартістю в мільйони доларів.

Маючи таку величезну потужність у своєму розпорядженні, вчені змогли провести тисячі складних симуляцій протеази ВІЛ, кожна завдовжки в сотні наносекунд, в результаті чого отримали майже цілу мілісекунди симуляцій. Вчені вважають, що отриманий результат з високим ступенем імовірності відображає реальні процеси, що відбуваються в людському організмі. Симуляції такої довжини і складності неможливо було б провести на системах, заснованих винятково на CPU.

Результати даного дослідження опубліковані в останньому випуску журналу Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

Наступного разу, коли ти будеш спопеляти ворогів в assassin's Creed III або інший графічно ненажерливої грі, подумай про те, що ті ж самі технології допомагають у вирішенні найбільш серйозних проблем нашого суспільства.

|