Menu

Графічні технології в пошуках справжньої любові

Дня Святого Валентина присвячується ця історія про те, як один самотній аспірат з Каліфорнійського Університету в Лос-Анжелесі застосував свої знання в області математики, GPU і злому сайтів, щоб знайти свою другу половинку.

Графические технологии в поисках настоящей любви

Графічні технології (і трохи математики) допомагають у пошуках справжньої любові

Історія про те, як Кріс Маккінлі здобув доступ до жіночих анкет на сайті знайомств OkCupid, в результаті чого познайомився зі своєю нинішньою нареченою Христиною Тієн Уэнг, деякий час тому принесла нашому герою всесвітню математичну славу.

Однак тільки нещодавно стало відомо, що Кріс використовував CUDA GPU Tesla, щоб зробити всі необхідні розрахунки для отримання справжньої любові. «Можливо, це виглядає вже занадто ... але я був перед комп'ютером один і встояти було просто неможливо», - розповідає Кріс.

Графические технологии в поисках настоящей любви

Гарна математична підготовка допомогла Крісу знайти жінку своєї мрії і без нічних походів по барам

CUDA - це модель паралельного програмування, яка спрощує використання графічного процесора для обчислень загального призначення. CUDA надає розробникам міць сотень графічних ядер процесорів для паралельних обчислень. Складні завдання стає під силу не тільки багатомільйонним суперкомпьютерам, але і звичайним настільним системам.

35-річний Кріс довів, що математичні навички, а також трохи нахабства, цілком можуть стати еквівалентом суперсили справжніх мачо.

Секретні козирі Кріса

Після закінчення коледжу Кріс приєднався до професійної команди по блэкджэку Массачусетського Технологічного інституту, заробляючи на життя завдяки своїм відмінним математичним здібностям.

В даний момент, навчаючись в аспірантурі, він досліджує кишкові микробиомы - різновид живуть у нашому організмі бактерій. Ця перспективна область, пов'язана з розробкою ліків від багатьох хвороб - від ожиріння до раку.

Як з'ясувалося, якщо перенести отримані Крісом знання на область знайомств, то можна перевершити навіть самих досвідчених спокусників.

«При суперактивному підході за вечір можна познайомитися з декількома десятками дівчат, - говорить Кріс. - Але якщо увійти в топ списку сумісності на сайті знайомств, ваш профіль опиниться перед очима у 20 - 25 тисяч жінок, причому саме тих жінок, які відповіли на запитання анкети схожим чином».

Велика міць відкриває великі перспективи знайомств

Кевін Пулсон з Wired першим розповів історію про те, як за допомогою пари серверів Mac Mini Кріс обробляв анкети жінок на сайті OkCupid, щоб зрозуміти принцип підбору сервісом потенційно підходящих кандидатів.

 

Графические технологии в поисках настоящей любви

Кріс навіть написав книгу про те, як витягти максимум користі з сайту знайомств.

Потім Кріс побудував моделі різних типів жінок, що використовують сервіс знайомств, і відповів відповідним чином на питання, які мали найбільше значення для тих типів жінок, з якими йому було б цікаво познайомитися. В результаті сервіс порахував його сумісним з тисячами можливих партнерок і всім їм показав анкету Кріса.

Щоб прискорити процес обробки даних, Кріс застосував розширення CUDA для C/C++ на процесорі NVIDIA Tesla, який він використовував для своєї дисертації.

Це допомогло йому швидко виконати алгоритм K20-Modes від Bell Labs. Спочатку даний алгоритм використовувався для аналізу заражених соєвих бобів. В нових умовах алгоритм допоміг розбити 20 000 жінок на сім кластерів.

«До того моменту я вже використовував процесор для своєї дисертації, - розповідає Кріс про застосування суперкомп'ютерного прискорювача в своїх пошуках. - Це допомогло мені відчувати себе трохи менше винуватим за те, що я витратив цілий місяць на злом OkCupid замість того, щоб займатися справою».

Два побачення в день? Тепер можна покластися на паралельні обчислення

З допомогою комп'ютерів, які Кріс запрограмував на перегляд кращих кандидатур і які відсилали дівчатам сигнали про те, що він переглянув їх профілі, Крісу вдалося скласти значний список бажаних побачень. Іноді навіть два в день! На 88-му побаченні він зустрів Тієн. Зараз вони готуються до весілля.

Можливо, процес пошуку прискорився б ще сильніше, якби наш герой ходив на побачення так само, як вважає, тобто паралельно. «На жаль, в усьому іншому, крім обчислень, я як і раніше функціоную лише як однопотоковий процесор», - каже на закінчення Кріс.

Додатково
|