Menu

вигідна система домашнього відеостеження

Твітнуть

Один з головних питань, яке часто непокоїть нас у відпустці, - все в порядку вдома. За допомогою умовно-безкоштовної програми SupervisionCam (є на CHIP DVD), веб-камери і старого комп'ютера ви легко створите малозатратную систему домашнього відеостеження і зможете управляти нею дистанційно через браузер. Як тільки SupervisionCam зареєструє рух, вона негайно сповістить вас про це електронним листом, де б ви не знаходилися. Додаток може за вашим бажанням завантажити запис на FTP-сервер або як ролик у форматі AVI або у вигляді окремих кадрів. За допомогою планувальника завдань Windows ви поставите інтервали часу, в які буде здійснюватися спостереження за будинком. Крім того, можна встановити періоди для збереження зображень, щоб, наприклад, зберегти розпускається квітка в прискореній зйомці.

Веб-камери: пильні очі

Для організації відеоспостереження насамперед потрібна камера. Бездротові, USB - і інфрачервоні пристрої зафіксують рух перед хатою і в приміщенні.

малозатратная система домашнего видеослежения

1) USB-камера: малобюджетне рішення. Стандартні веб-камери в ціновому діапазоні від 800 до 3000 рублів (від 200 до 800 гривень), що підключаються до USB-порту комп'ютера, видають зображення HD-якості і іноді навіть оснащуються лампами підсвічування для зйомки в затемненій обстановці. Безкоштовна версія програми SupervisionCam, яку ви знайдете на CHIP DVD, при тестуванні записала відзняте зображення з камери лише з роздільною здатністю 640×528 пікселів. У більшості випадків цього буває достатньо. Проте в умовно-безкоштовної версії відображається рекламне повідомлення дуже великого розміру, яке може повністю перекривати контрольований об'єкт. У зв'язку з цим рекомендуємо придбати повну версію цієї утиліти приблизно за 1600 рублів (400 гривень) і зареєструвати її. В якості альтернативного рішення ви можете скористатися безкоштовними програмами, які також викладені на диску.

малозатратная система домашнего видеослежения

2) Бездротова камера: максимальна свобода розміщення. Якщо ви не хочете, щоб ваша камера залежала від розташування комп'ютера, вибирайте бездротові мережеві пристрої. Ціни на них варіюються від 2000 до 12 000 рублів (від 500 до 3000 гривень). У недорогих представників цього класу - бездротових IP-камер від компанії 7Links - у розпорядженні є навіть інфрачервоний режим нічного бачення і вбудований детектор руху. Таким чином, дані пристрої можна використовувати без додаткового ПЗ для відеоспостереження. Мережевих камер виділяється свій IP-адресу, завдяки чому їх можна приєднати до локальної мережі, як будь-який інший прилад. Як правило, Windows 7 автоматично розпізнає і підключає такий пристрій.

малозатратная система домашнего видеослежения

3) Камера зовнішнього спостереження. Для стеження за дверима будинку або автомобілем вам знадобиться захищена від вітру і негоди зовнішня камера (від 4000 до 28 000 руб./від 1000 до 7000 грн.). Перевагу варто віддати бездротовим моделям, в іншому випадку доведеться прокладати два кабелі - один для подачі струму, а інший для передачі відеосигналу. Встановіть камеру зовнішнього спостереження у важкодоступному, але помітному місці. Таким чином, ніхто не зможе до неї дістатися, але при цьому зловмисники будуть знати, що ваш будинок перебуває під наглядом.

малозатратная система домашнего видеослежения

4) Інфрачервона камера. Звичайні веб-камери вночі «сліпнуть». Для запису в темряві вам потрібно буде модель з вбудованим інфрачервоним підсвічуванням (від 2000 до 8000 руб./від 500 до 2000 грн.). Тут ви також можете вибирати між варіантами з кабелем Ethernet або підтримкою бездротової мережі. Камера MegaPixel IP від компанії Conrad (3600 руб./900 грн. на сайті виробника без урахування доставки) поряд з дистанційним керуванням через браузер надає можливість відображення картинки на вашому iPhone. Інфрачервоні пристрої існують у двох виконаннях: для спостереження в приміщенні і для зовнішнього спостереження. В останньому випадку вони поміщені в стійкий до атмосферних впливів корпус. Інфрачервона підсвічування практично непомітна, її дальність дії поза приміщенням становить 100 м, а в межах будинку обмежена стінами.

Муляжі: недорого і надійно

Імітація присутності людини в будинку або наявності сторожової собаки відлякає злочинця. Найменш витратну захист забезпечують пристрої, що імітують мерехтіння телевізора або автоматично включають і вимикаючі світло в будинку. Злочинець подумає, що господарі вдома. Якщо все ж він наблизиться до вашої оселі, пролунає гавкіт злий, але не цієї собаки. Оскільки жоден зловмисник не хоче бути поміченим або покусаним, в більшості випадків він вважатиме за краще триматися подалі. Таке маскування, однак, не здатна надсилати сповіщення.

малозатратная система домашнего видеослежения

Муляж камери. Відлякає потенційних зломщиків імітацією відеоспостереження. Оснащений світлодіодною лампою і фіктивним кабелем. Ціна: від 800 до 1800 рублів (від 200 до 600 грн.) в залежності від виробника

Правильна установка муляж камери. При наближенні до будинку сторонній повинен відразу зрозуміти, що за ним спостерігають. У спеціалізованих магазинах за невеликі гроші ви зможете придбати муляжі камер, виглядають зовсім як справжні. Розмістіть макет у видному місці над вхідними дверима. Бажано, щоб до нього було дуже важко дістатися. Тоді злочинець помітить камеру, проте не зможе легко розкусити обман.

Примітка. Більшість муляжів оснащені мерехтливими світлодіодними лампочками, які повинні означати активне спостереження. Проблема полягає в тому, що в цих камерах їх немає. Тому рекомендуємо відключити світлодіоди. При покупці таких пристроїв зверніть увагу на кабель в комплекті. Для справжніх камер без антени WLAN потрібно два дроти: один для електроживлення, інший для передачі відеосигналу.

малозатратная система домашнего видеослежения

Електронна собака Elektronische Wachhund EW 01. Імітує гавкіт вартового собаки, помітивши рух перед вхідними або терасної дверима. Ціна: близько 2600 руб./700 грн. в онлайн-магазині Amazon

Злий електронний доберман. Електронна собака Elektronische Wachhund EW 01 (близько 2600 руб./700 грн. в онлайн-магазині Amazon) оснащена мікрохвильовим датчиком, що фіксує рух осіб перед вхідними або терасної дверима, і при виявленні такого видає гучний гавкіт. Оскільки максимальна дальність дії сенсора складає всього 7 м (це відстань скорочується при наявності товстих стін), пристрій необхідно розмістити якомога ближче до дверей.

Прослідкуйте, щоб «собака» видавала саме гавкіт, оскільки в EW 01 можна вибрати такі варіанти, як звуки гонгу і сирени, а це не створить ілюзію охорони будинку злим доберманами. Якщо у вас є двері в сад, повісьте на неї попереджувальну табличку «Обережно, злий собака!». Навіть миска для корму перед вхідними дверима дасть зрозуміти стороннім, що в будинку є тварина.

малозатратная система домашнего видеослежения

Фальшивий телевізор Fake-tv. З допомогою розсіюючих призм і світлодіодів створює враження працюючого телевізора. Світловий ефект порівнянний з пристроєм HDTV діагоналлю 27 дюймів. Ціна: $34.95 на faketv.com/ru

Імітація присутності господарів. Якщо ви йдете з дому на короткий час, просто залиште включеним світло. При від'їзді на більш тривалий термін вам допоможуть пристрої, що імітують працюючий телевізор. Fake-TV ($34.95 на faketv.com/ru за допомогою розсіюючих призм і різнокольорових лампочок створює враження мінливого зображення. При настанні темряви пристрій здатне включатися автоматично і працювати кілька годин. Оскільки малюнок мерехтіння майже ніколи не повторюється, зловмисник навіть при тривалому спостереженні не викриє підробку. Встановіть фальшивий телевізор навпроти стіни в безпосередній близькості від вікна, увімкніть його та переконайтеся з вулиці, що ефект дійсно реалістичним. Іншим надійним засобом захисту є недорогі таймери в магазинах електротоварів, які можуть включати і вимикати, приміром, настільну лампу в певний час.

Будьте акуратні в Інтернеті

Всі описані тут захисні заходи будуть абсолютно марні, якщо ви раструбите на весь світ про свою відсутність. У колишні часи зловмисники найчастіше робили пробні телефонні дзвінки, щоб з'ясувати, чи є хтось вдома. В епоху Інтернету вони вивчають соціальні мережі, вишукуючи такі повідомлення, як «завтра відлітаю на три тижні на Майорку». Оскільки ці служби, наприклад Facebook, все частіше вимагають вказувати справжнє ім'я, такий спосіб отримання інформації з відкритих профілів стає у злочинців все популярнішим. Не менш небезпечні сервіси визначення місцезнаходження, такі як Foursquare. Тут грабіжники можуть не тільки побачити, де ви зараз знаходитесь, але і за допомогою карт Google обчислити ваш час на зворотну дорогу, тобто вони будуть точно знати, скільки можуть пробути у вашому домі. Тому банди, що спеціалізуються в першу чергу на блискавичних грабежах, роблять ставку саме на такі геолокаційні служби.

|