Menu

Curiosity можливо зняв вибух свого посадкового модуля

Через кілька секунд після посадки Curiosity послав кілька перших, сильно стислих і нечітких фотографій. Тоді був важливий сам факт успіху. Але на одній з фото було зафіксовано неясне пляма на горизонті.

Трохи пізніше Curiosity надіслав вже нові, чіткі знімки своїх околиць. Пляма зникло. І пішло-поїхало ...

 

Curiosity возможно заснял взрыв своего посадочного модуля
Пяпно на горизонті - те саме.

 

Ентузіасти відразу ж заявили, що це сліди від катастрофи "Космічного крана" - реактивної посадочної платформи, яка остаточно загальмувала апарат у поверхні, а потім і м'яко опустила вниз на трьох тросах. Після цього "космічний кран" мав відлетіти убік і приземлитися. Чи міг впасти. Природно, прихильники всього ефектного вважають що він впав і вибухнув. А марсохід це зняв.

Відповідь інженерів NASA спочатку був простий - це статистично неможливо. У момент посадки піднімається багато пилу, тому відразу після неї камера просто була забита брудом. або просто нічого б не побачила на горизонті. До того ж спочатку було неясно, в яку сторону вона смотрит.Или це просто характерний для Марса піщаний смерч.

Але в міру того, як супутник Mars Reconnaissance Orbiter почав надсилати фото місця посадки все стало интерестее.Сверхзвуковой парашут опинився на південному заході від апарату. Щит тепла - на південному сході. А на північному заході розташувався небесний кран, і по всій видимості камера туди і дивиться. Але кран не впав, а також сіл штатно, зависнувши спочатку над поверхнею на пару хвилин (виробляв паливо?). При цьому він природно підняв досить велика хмара шляхом, яке опадало дуже повільно, так як гравітація на Марсі становить лише 38% від земного. Можливо, це хмара і стало "слідом катастрофи"

 

|