Menu

SMS-троянці розширюють географію заражень

Останнім часом ми спостерігаємо, як SMS-троянці розширюють географічну зону своєї присутності. У рейтингу найбільш часто виявляються «Лабораторією Касперського» мобільних шкідливих програм на даний момент першу сходинку займає троянець, здатний відправляти SMS на преміум-номери у 14 різних країнах світу. Проте це не межа: зафіксований новий SMS-троянець FakeInst.ef, який загрожує користувачам 66 країн, у тому числі США, в цій країні подібні шкідливі програми раніше не були помічені «Лабораторією Касперського».

SMS-троянцы расширяют географию заражений

Цей троянець був виявлений фахівцями «Лабораторії Касперського» в лютому 2013 року і з тих пір отримав продовження ще у 14 різних версіях. Перші модифікації вміли відправляти преміум SMS тільки у Росії, але в кінці першого півріччя 2013 року з'явилася підтримка ще 64 країн, серед яких були держави СНД, Європи, Латинської Америки та Азії. Згідно з даними хмарної інфраструктури Kaspersky Security Network, найбільша кількість випадків зараження FakeInst.ef зустрічається в Росії і Канаді.

Троянець видає себе за додаток для перегляду порнографічного відео і просить користувача підтвердити відправку SMS в якості оплати за можливість перегляду платного контенту. Однак після успішної відправки повідомлення FakeInst.ef просто перенаправляє користувача на сайт, вміст якого знаходиться у відкритому доступі.

Для відправки SMS з різних країн троянець розшифровує свій конфігураційний файл, в якому зберігаються необхідні номери і префікси для міжнародного зв'язку. У цьому файлі FakeInst.ef вибирає підходящі значення у відповідності з мобільним кодом країни, після чого виробляє надсилання повідомлення. Крім цього, шкідлива програма періодично звертається до керуючого сервера за вказівками. Серед команд, які вона може отримати, хотілося б виділити надсилання SMS з заданим текстом на зазначений у команді номер і перехоплення повідомлень. Причому FakeInst.ef може просто красти всі вхідні SMS, а може видаляти їх або відповідати на них.

Додатково Віджет від SocialMart
|