Menu

Новий вид інтернет-шахрайств - усиновлення по email

Корпорація Symantec повідомила про те, що новими жертвами популярного виду інтернет-шахрайства, відомого як «нігерійські листи», стають пари, відчайдушно прагнуть усиновити дитину. В процесі фальшивого усиновлення з жертв стягуються різні суми грошей для покриття судових і адміністративних витрат». Даний приклад шахрайства, розгортається впродовж кількох місяців в ході тривалої переписки, відрізняється високим рівнем підготовки. Для додання історії переконливості шахрай використовував не тільки офіційні бланки і фотографії немовляти, але і особисті дані реального людини в якості одержувача грошового переказу.

Новый вид интернет-мошенничеств – усыновление по email

Зазвичай успіх більшості «нігерійських листів» пов'язаний швидше з наївністю жертви, ніж з витонченістю шахрая, однак деякі зловмисники починають докладати більше зусиль до того, щоб безпосередньо взаємодіяти з жертвою в прагненні заручитися її довірою. Такі схеми відрізняються високим рівнем підготовки зловмисників і цілком творчим підходом. Для більшої переконливості шахраї можуть доповнювати свою розповідь історіями з реального життя, що також робить шахрайську схему більш стійкою до можливих перевірок.

Зловмисники і раніше використовували сценарії з усиновленням, проте це перший на пам'яті фахівців Symantec випадок, коли шахраї зробили значні зусилля, для того щоб вивчити жертву, перш ніж вступити з нею в контакт.

Замість того, щоб вдатися до стандартних «авансовим» схемами, коли жертву просять оплатити попередні витрати нібито для отримання великого виграшу в лотерею або спадщини від далекого родича, цей зловмисник обрав інший підхід. Деякі ознаки шахрайства, однак, все одно були присутні: повідомлення було відправлено прихованим адресатам (зі зламаного сервісу електронної пошти спочатку з Угорщини, але з маршрутизацією через Італію), і в тексті листа для відповіді був зазначений інший адресу електронної пошти. Все це типові ознаки витонченою «авансової» схеми. Експерти Symantec вирішили вивчити даний приклад шахрайства, для того щоб зрозуміти, яким чином шахрай почне просити гроші.

Щоб все виглядало максимально переконливо, шахрай в кілька етапів описав «ситуацію» і лише після цього попросив свою жертву здійснити грошовий переказ. У ході листування з експертами Symantec, що складалася з 11 електронних листів і тривала два місяці, він повідав безліч подробиць про матір дитини, а також про законодавчі тонкощі, пов'язаних з приватним незалежним усиновленням. Шахраї навіть надали фальшиві бланки усиновлення та фотографії немовляти.

Нарешті зловмисник вирішив попросити грошей, і фахівцям Symantec був відправлений запит на оплату «підготовки судового акта та оформлення документів» в розмірі $2,500. При цьому шахраї попросили відправити гроші через систему електронних грошових переказів окремими траншами в розмірі $1,500 $1,000. Швидше за все, таким чином зловмисник хотів надати процесу «офіційний» вигляд, ще більше присипляючи пильність жертви.

Коли шахрай відправив ім'я та адресу одержувача грошового переказу, експерти Symantec припустили, що ця інформація - фальшивка. Однак перевіривши її достовірність, фахівці зробили дивовижне відкриття.

Вказану адресу виявився адресою офісу цього адвоката, який займається сімейними питаннями та усиновленням (при цьому він не мав до шахрайства ніякого відношення). Тобто, в той час як більшість шахраїв використовують в таких «авансових» схемах вигадані імена, крадіжка і використання особистих даних реального людини може значним чином додати історії правдоподібності. Нічого не підозрюючи, жертва може вбити ім'я в пошуковик в Інтернеті і переконатися в тому, що це справжній юрист, що практикує на території названої країни. Переконавшись, що «все сходиться», людина здійснює грошовий переказ і стає черговою жертвою шахрая.

Цей випадок вказує на появу нового підходу до реалізації схеми «нігерійських листів» служить нагадуванням про те, що не всі «авансові» шахрайські схеми - ледачі спроби заманити в пастку самих довірливих користувачів. Деякі шахраї застосовують більш творчий підхід, як у цій схемі з усиновленням, де вся дія розгортається впродовж місяців і для переконливості використовується особиста інформація реальних людей і бланки офіційного вигляду. Немає сумнівів у тому, що наступного разу ці шахраї придумають що-небудь ще більш оригінальне і переконливе.

Додатково Віджет від SocialMart
|