Menu

Японці придумали «розумну» плівку для скла

Фахівці японського Державного інституту передової промислової науки і технологій (National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, AIST) вдосконалили свою розробку - самоклеючу віконну плівку, яка, за їх словами, здатна перетворити звичайне вікно в наділена "інтелект".

 

Японцы придумали «умную» пленку для стекла

Плівка була представлена співробітниками AIST в рамках 11-й міжнародної виставки-конференції з нанотехнологій в Токіо і, наскільки можна зрозуміти з даних ними по ходу заходи пояснень, вона кріпиться на віконне скло поверх звичайної непрозорою акрилової плівки. При цьому, кріплення відбувається так, щоб між двома плівками утворився зазор в 0,1 мм. Далі шляхом електролізу в просторі, що утворився може накопичуватися водень, одержуваний з що міститься в повітрі вологи. При взаємодії з воднем і нової плівкою непрозоре перш скло знаходить прозорість. На перетворення йде всього п'ять секунд. Зворотний процес також можливий.

Як стверджують представники AIST, плівка може з успіхом використовуватися, як на вікнах в будинках, так і на транспорті, де дозволить, змінюючи прозорість скла залежно від освітлення, знизити навантаження кондиціонери. Коли нове рішення з'явиться на ринку, хоча б у складі систем розумного будинку, японці поки не відзначили.

|