Menu

Автоматичні коробки передач: регіональні уподобання

Автоматичні коробки передач очікує бум - в першу чергу за рахунок рішень з двома зчепленнями. Але не скрізь: у автовласників в Азії і США свої переваги.

США: вірність класиці

Автоматические коробки передач: региональные предпочтения

Жителі США завжди віддавали перевагу класичному автомату: по плавності ходу і м'якості перемикань йому немає рівних. Крім іншого, він відмінно підходить для буксирування причепа, що для Америки надзвичайно актуально. Цінуються і варіатори, широко поширені на компактних автомобілях з Японії. Правда, що проявилася останнім часом увага до витраті палива відкриє дорогу і коробок з двома зчепленнями.

Європа: два хочемо зчеплення

Автоматические коробки передач: региональные предпочтения

Частка автоматичних трансмісій зросте за рахунок збільшення числа коробка з двома зчепленнями (зразок показаного на ілюстрації коробки TCT від Alfa Romeo), причому в першу чергу з сухими зчепленнями - вони важать менше, і витрати, відповідно, буде нижче. Більш дешеві «роботи» залишаться на компактних моделях: вони не забезпечують належного комфорту. Що стосується варіаторів, то європейцям не до душі ефект «пробуксовки», а без нього вони неефективні. До того ж вони не підходять для турбомоторів - в першу чергу дизельних двигунів, які відрізняються дуже високим крутним моментом.

Китай: «роботи» тільки в теорії

Автоматические коробки передач: региональные предпочтения

Китайському споживачеві механічна коробка не подобається: такі машини купують виключно з економічних міркувань. Їх частка знижується (в 2017 році вона складе 57% ринку), але все одно залишається найбільшою. Роботизовані коробки (зліва - модель Sensodrive, пропонована компанією Citroеn) чудово підійшли б і компактним автомобілів і легких вантажівок, яких у Китаї безліч. Проте їх поширення не передбачається: частка «роботів» як сьогодні, так і через п'ять років буде становити скромний 1%. Привабливість традиційних автоматів буде падати, вони поступляться місцем більш ефективним коробок з двома зчепленнями і вариаторам, якими оснащуються автомобілі, ввезені в Піднебесну з Південної Кореї і Японії.

Японія: країна варіаторів

Автоматические коробки передач: региональные предпочтения

Японці люблять варіатори. Ці коробки з металевим паском (або спеціальної ланцюгом) плавно, без єдиного поштовху змінюють передаточне число від найнижчого до найвищого і назад. Варіатори ідеально пристосовані для руху в міському трафіку, так і неспішної їзди взагалі. Варто відзначити, що сучасні рішення працюють досить ефективно і розраховані на високі значення крутного моменту.

Електрокари: передові маргінали

Прогнози компанії Getrag, що виготовляє коробки передач, у відношенні окремих регіонів мало різняться з прогнозами інших аналітиків. США як були, так і залишаться «іншим світом», де балом буде правити традиційний автомат з гідротрансформатором. Частка роботизованих коробок скромна: ні в одному регіоні вона не перевищить 2%. Цікаво відзначити, що в 2017 році в Китаї і США 1%, а в Європі 2% продажів припаде на електромобілі, яким коробка передач не потрібна за визначенням.

Додатково Віджет від SocialMart
|